Γεώργιος Ασημακόπουλος, Πολιτική και διπλωματία στα χρόνια του πολέμου 1938-1946


πλήρης τίτλος:

Γεώργιος Ασημακόπουλος, Πολιτική και διπλωματία στα χρόνια του πολέμου 1938-1946, Ανατολικός, Αθήνα 2018


==

Η παρούσα μελέτη αναφέρεται στα πολιτικά και διπλωματικά γεγονότα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από το 1938 έως το 1946. Αναλύονται και εξετάζονται διεξοδικά οι ποικίλες ιδιαιτερότητές του, όπως:
- Η ανοχή των δύο μεγάλων δημοκρατικών χωρών της Ευρώπης, Γαλλίας και Μεγάλης Βρετανίας, στις παραβιάσεις της Συνθήκης των Βερσαλιών από τον Χίτλερ, στην προσπάθειά τους να αποφευχθεί η έκρηξη ενός νέου πολέμου, και οι αδυναμίες τους, συνδιαλεγόμενοι με δικτάτορες.
- Η κατάρρευση κρατών ύστερα από τις επιθέσεις αστραπή της Ναζιστικής Γερμανίας.
- Οι αφύσικες συμμαχίες, όπως η Συμφωνία Μολότοφ-Ρίμπεντροπ του Αυγούστου 1939.
- Η σύγχυση μεταξύ συμμάχου και εχθρού, που δοκίμασε η χώρα μας με τη Σοβιετική Ένωση, η οποία διατηρούσε διπλωματικές σχέσεις με τη Βουλγαρία σε όλο το διάστημα του πολέμου.
- Το καθεστώς των εξόριστων κυβερνήσεων.
- Οι πρώτες συζητήσεις επί προσφυγών, στο νεοσύστατο Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών.
- Η διαφοροποίηση της στάσης του Ελληνικού Κομμουνιστικού Κόμματος, σε σύγκριση με τη στάση των ισχυρών ευρωπαϊκών κομμουνιστικών κομμάτων της Γαλλίας, του Βελγίου αλλά και της Ιταλίας.
- Επί μέρους γεγονότα, που διαμόρφωσαν την μεταπολεμική Ευρώπη, όπως η αδιάλλακτη πολιτική της Σοβιετικής Ένωσης έναντι της Πολωνίας, η επαμφοτερίζουσα στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, που έβλεπαν θετικά την κομμουνιστική επέκταση στην ανατολική Ευρώπη, οι διασκέψεις των Τριών Μεγάλων, ο ρόλος των μικρών κρατών, αλλά και η καταλυτική συμβολή του Βρετανού πρωθυπουργού Ουίνστον Τσόρτσιλ σε ζητήματα που αφορούσαν την Ελλάδα και την Γαλλία.

==
πηγή: BiblioNet