Πάρκο Εθνικής ΣυμφιλίωσηςΑγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, μέλη της λίστας [EUI-CIVILWAR ] για τους εμφυλίους πολέμους

Εδώ και περίπου 3 μήνες έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στα Λιβάδια Κοτύλης στο Γράμμο. Πιστεύω ότι λόγω της θέσης του Πάρκου (στην καρδιά του ευρύτερου ορεινού όγκου του Γράμμου) και λόγω της αποστολής του (εκπαίδευση στη σύγχρονη ιστορία, ιδίως σχετικά με τη δεκαετία του 40) η λειτουργία του θα ενδιαφέρει ιδιαίτερα τα μέλη της λίστας που ασχολούνται με τον εμφύλιο πόλεμο. Συνεπώς με αυτό το γράμμα σας προσκαλώ, όποτε βρείτε την ευκαιρία να επισκεφτείτε το υπέροχο αλπικό τοπίο στο οποίο βρίσκεται το Πάρκο και να έχω τη χαρά να σας ξεναγήσω στις εκθέσεις φωτογραφίας και γενικότερα στις εγκαταστάσεις του.
Γενικά μέχρι τώρα ο απολογισμός λειτουργίας του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης είναι ιδιαίτερα θετικός καθώς πάνω από 2.300 επισκέπτες έχουν ξεναγηθεί στους χώρους του στους τέσσερις αυτούς μήνες που λειτουργεί. Επίσης έχουν γίνει οργανωμένες επισκέψεις από πολιτιστικούς συλλόγους, ΚΑΠΗ, οργανώσεις και άλλους φορείς.
  
Το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης έχει ως στόχο τόσο τη συμβολή στην κατανόηση του ιστορικού παρελθόντος, όσο και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών για το φυσικό περιβάλλον και τα είδη της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας της περιοχής του ευρύτερου ορεινού όγκου του Γράμμου.
Στις εγκαταστάσεις του ΠΕΣ μπορεί κάποιος να επισκεφτεί την έκθεση φωτογραφίας ιστορικού περιεχομένου «Γράμμος: Διαδρομές στην Ιστορία» η οποία δίνει έμφαση στην καθημερινότητα των ανθρώπων, κυρίως της Δυτικής Μακεδονίας από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τον εμφύλιο πόλεμο. Στην έκθεση παρουσιάζονται, μέσα από τις φωτογραφίες, τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την ελληνική ιστορία του 20ου αιώνα, ο Μακεδονικός Αγώνας, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, ο Α’ και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η ιταλογερμανική κατοχή, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην παρουσίαση του εμφυλίου πολέμου.
Στην έκθεση παρουσιάζονται, μέσα από τις φωτογραφίες, τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την ελληνική ιστορία του 20ου αιώνα, ο Μακεδονικός Αγώνας, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, ο Α’ και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η ιταλογερμανική κατοχή και ο εμφύλιος πόλεμος. Στην έκθεση παρουσιάζονται, μέσα από τις φωτογραφίες, τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την ελληνική ιστορία του 20ου αιώνα, ο Μακεδονικός Αγώνας, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, ο Α’ και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η ιταλογερμανική κατοχή και ο εμφύλιος πόλεμος. Στην έκθεση «Γράμμος: Διαδρομές στη Φύση» οι επισκέπτες θα μπορέσουν να θαυμάσουν εικόνες από τα χαρακτηριστικότερα και ομορφότερα τοπία της ορεινής αυτής περιοχής, καθώς και φωτογραφίες από τα είδη των λουλουδιών, των πεταλούδων, των πουλιών και των ζώων που ζουν σε αυτήν. Και στις δύο εκθέσεις υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες όπου προβάλλονται ντοκιμαντέρ για την ιστορία και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.
Εκτός από τις δύο εκθέσεις, στο ΠΕΣ υπάρχει βιβλιοθήκη με περίπου 1200 τόμους, οι οποίοι εστιάζουν κυρίως στη σύγχρονη ιστορία και στο φυσικό περιβάλλον. Ο κάθε επισκέπτης μπορεί να επιλέξει τα βιβλία που τον ενδιαφέρουν και να διαβάσει στο αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα της περιήγησης στο διαδίκτυο, στους υπολογιστές που είναι διαθέσιμοι στο χώρο της βιβλιοθήκης. Στην αίθουσα εκδηλώσεων, χωρητικότητας 100 ατόμων μπορούν να φιλοξενούνται εκδηλώσεις από Πανεπιστήμια, Συλλόγους ή άλλους φορείς.
Στο ΠΕΣ λειτουργεί εστιατόριο-καφέ και ξενώνας 12 δωματίων τη διαχείριση των οποίων έχει αναλάβει ο συνεταιρισμός γυναικών Νεστορίου.
Η απόσταση από την Καστοριά μέχρι το ΠΕΣ (μέσω Νεστορίου-Πεύκου) είναι 50 χλμ και ο απαιτούμενος χρόνος είναι περίπου μία ώρα. Επτά χιλιόμετρα μετά το Πεύκο υπάρχει διασταύρωση στα αριστερά όπου αρχίζει ένας καλός χωματόδρομος, μήκους 4 χλμ, που οδηγεί στο ΠΕΣ.
Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται το καφέ-εστιατόριο του ΠΕΣ όλες τις ημέρες της εβδομάδας.
Για πληροφορίες σχετικά με κρατήσεις για διανυκτέρευση στους ξενώνες του ή σχετικά με τη δυνατότητα ξενάγησης στους εκθεσιακούς χώρους μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 24670 21853.

Η  επίσημη ιστοσελίδα του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης στο διαδίκτυο είναι η εξής http://grammos-pes.gr/pages/display/park-aim/
  
Για το Πάρκο έχουν ήδη γραφτεί ορισμένα δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο των Αθηνών όπως το παρακάτω δημοσίευμα στην Καθημερινή
το άρθρο του συλλίστορα Σπύρου Κακουργιώτη στην Αυγή
καθώς και το άρθρο της Βασιλικής Λάζου (επίσης μέλους της λίστας) στη σελίδα 12 του Ελεύθερου Τύπου

 Αν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με το Πάρκο Εθν. Συμφιλίωσης είμαι στη διάθεση σας στο raymond@otenet.gr

Σας χαιρετώ από την όμορφη Καστοριά

Ραϋμόνδος Αλβανός
Επιστημονικός υπεύθυνος του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης

ΥΓ Όσοι από εσάς έχουν σχέση και με τα λεγόμενα social media μπορείτε να παρακολουθείτε και την ανεπίσημη σελίδα του Πάρκου στο facebook: https://www.facebook.com/pages/getting_started?page_id=415442691832513#!/ParkoEthnikesSymphilioses