Η Αλεξανδρούπολη στα μαύρα χρόνια του εμφυλίου

ΠΕΤΡΟΣ Γ. ΑΛΕΠΑΚΟΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ-ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ

Μια από τις μελανότερες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας είναι η περίοδος του εμφυλίου πολέμου 1946-1949, τότε που η χώρα βγαίνοντας από μια τριπλή κατοχή και χωρίς να έχει επουλώσει τα τραύματα μπήκε στη δίνη μιας εμφύλιας σύρραξης που άφησε αθεράπευτες πληγές και για την οποία έχουν ευθύνη όλες οι πλευρές. Η πόλη μας ύστερα από μια σκληρή τριετή βουλγαρική κατοχή, τη δεύτερη μέσα στα τελευταία 30 χρόνια, ενεπλάκη στη δίνη του πολέμου αυτού και μάλιστα πολλές φορές δέχτηκε την επίθεση ανταρτικών ενόπλων ομάδων, αφού στο Νομό Έβρου υπήρχε έντονη παρουσία τέτοιων ομάδων, γνωστών και ως στρατός της Γκύμπραινας, από την ομώνυμη ονομασία μιας κορυφής στη Δαδιά, όπου κρύβονταν οι αντάρτες.

Σαν πρώτη πολεμική ενέργεια που θεωρήθηκε ότι σηματοδοτούσε την "επίσημη" έναρξη του Ελληνικού Εμφυλίου αναφέρεται η αιφνιδιαστική αιματηρή επιδρομή ανταρτών, εναντίον του σταθμού Χωροφυλακής στο Λιτόχωρο Πιερίας, η οποία έλαβε χώρα τα ξημερώματα της 31ης Μαρτίου 1946, ανήμερα δηλαδή των πρώτων μεταπολεμικά εκλογών, από τις οποίες το ΚΚΕ είχε καλέσει σε αποχή τους οπαδούς του. Από τις εκλογές αυτές νικητής βγήκε ο συνασπισμός «Εθνική Παράταξις Εθνικοφρόνων» των Κ. Τσαλδάρη και Σ. Γονατά. Κυβέρνηση σχημάτισε στις 18-4-1946 ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης. Η νέα βουλή ψηφίζει στις 18-6-1946 το Γ Ψήφισμα «Περί εκτάκτων μέτρων κατά των επιβουλευομένων την δημοσίαν τάξιν και την ακεραιότητα του κράτους», που επιβάλει την ποινή του θανάτου σε οποιονδήποτε είχε σκοπό «να αποσπάση εν μέρος εκ του όλου της Επικρατείας ή να ευκολύνη τα προς τούτο το τέλος τείνοντα σχέδια, συνόμωσεν ή διήγειρε εις στάσιν ή συνεννοήθη με ξένους ή κατήρτισεν ενόπλους ομάδας ή έλαβε μετοχήν εις τοιαύτας προδοτικάς ενώσεις».

Λίγες μέρες μετά συγκροτούνται και τα πρώτα έκτακτα Στρατοδικεία, ένα εξ αυτών και στην πόλη μας. Παράλληλα η βουλή με το από 27/30 Ιουνίου 1946 Δ΄ Ψήφισμα, αποφάσισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την 1 Σεπτεμβρίου 1946,"δι΄ ού ελευθέρως θέλει αποφανθή ο Λαός περί της επανόδου της Α.Μ. του Βασιλέως Γεωργίου Β΄ εις την Ελλάδα προς αυτοπρόσωπον ανάληψιν της ασκήσεως των κατά το ισχύον Σύνταγμα αρμοδιοτήτων αυτού".

Τη συνέχεια του άρθρου μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ: http://alepakos.blogspot.com/2011/08/blog-post.html