«Κυριάκος Τσαμουρίδης: Ένας ιερέας-ήρωας του Δημοκρατικού Στρατού»

αναδημοσίευση από: http://pontosandaristera.wordpress.com/2011/11/17/tamouridis-dse/#more-12445

Ένα εξαιρετικό ντοκουμέντο έφερε στο φως ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης στο πλαίσιο ενός κειμένου του.

Αφορά την ιστορία του ιερέα Κυριάκου Ταμουρίδη, γεννημένου το 1900 στο Μιτζιγκέρτ του Καρς (Καύκασος), εγκατεστημένου ως πρόσφυγας του ’22 στο χωριό Ολυμπιάδα της Ελασσόνας, στη δυτική πλευρά του Ολύμπου, προοδευτικού και επαναστάτη που για να γλυτώσει τη μεταδεκεμβριανή τρομοκρατία

-κατέφυγε στο βουνό μαζί με καταδιωκόμενους παλιούς ελασίτες,

-εντάχθηκε στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας,

-συμμετείχε σε μάχες,

-τραυματίστηκε και

-συλλήφθηκε,
-δικάστηκε από έκτακτο στρατοδικείο και

-εκτελέστηκε από το αμερικανόδουλο κράτος….

Αναδημοσιεύουμε όλο το κείμενο όπως αναρτήθηκε :

…Στην ενότητα “Θύματα Εμφυλίου Πολέμου 1946-1949“, (σ.τ. Π&Α εννοεί το Μνημείο Πεσόντων της Ολυμπιάδας ) υπάρχει και το όνομα του ιερέα Κυριάκου Ταμουρίδη, ο οποίος εντάχθηκε στο Δημοκρατικό Στρατό, τραυματίστηκε σε μάχη, συνελήφθη, καταδικάστηκε από στρατοδικείο σε θάνατο και εκτελέστηκε:

Ο Λύσανδρος Ταμουρίδης που διέσωσε την ιστορία, αλλά και τη φωτογραφία του μοναδικού ιερέα-ανταρτη του ΔΣΕ που εκτελέστηκε για τα φρονήματα και τη δράση του, διέσωσε και μια δική του εξαιρετικής ιστορικής, αλλά και καλλιτεχνικής αξίας φωτογραφία.


Στη σπάνια φωτογραφία ο Λ. Ταμουρίδης και η Κωσταντίνα Ευθυμίου στον Εμφύλιο (Βίτσι 1948). Δύο μέρες μετά τη λήψη της φωτογραφίας, η Ευθυμίου σκοτώθηκε και ο Ταμουρίδης τραυματίστηκε σοβαρά….

Ο Όλυμπος υπήρξε σημαντικό πεδίο αντίστασης κατά των Γερμανών ναζί κατακτητών, οι οποίοι προέβησαν σε διάφορα αντίποινα, όπως την καταστροφή του ιστορικού βυζαντινού μοναστηριού του Αγίου Διονυσίου στην ανατολική πλευρά του βουνού….”

Το κείμενο που περιέχει και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία μπορείτε να τα δείτε πατώντας ΕΔΩ