ΠΩΣ ΕΙΔΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

εφ. «Ριζοσπάστης», 5/1/1946, σελ. 1 και 2

ΣΟΛ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Μερικές χιλιάδες ένοπλοι προδότες (πρώην άντρες του Πούλου και της Οχράνας) βασανίζουν το λαό της Μακεδονίας.

Ο Παπαδόγκωνας της Μακεδονίας , ο διαβόητος Μιχάλαγας κυκλοφορεί ελεύθερος και κάνει το ζωέμπορο.

Ολόκληρα χωριά ερημώθηκαν

ΤΟ «ΧΤΕΝΙΣΜΑ» ΣΤΑ ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΧΩΡΙΑ

Στη Μακεδονία η μεταδεκεμβριανή τρομοκρατία έχει ρίξει όλο το βάρος της . Και η «δημοκρατία» του Κέντρου καθόλου δεν την χαλάρωσε. Σήμερα, με την «ισοπολιτεία» του κ. Ρέντη, εξακολουθεί να διατηρεί την ίδια ανατριχιαστική ένταση και πολυμορφία του […] ή του […].

Η Μακεδονία μπορεί να μην έχει περιφερόμενους ληστάρχους τύπου Σούρλα ή Βελέντζα. Διατηρεί όμως το πυκνότερο, συμπαγέστερο και αγριότερο σύστημα «μπράβων» από όλη της Ελλάδα. Σε 2.000 φθάνουν σήμερα οι εξοπλισμένοι «εθνικόφρονες» του νομού Κοζάνης, σε 600 της περιφέρειας Φλωρίνης, σε 500 των Γιαννιτσών, σε 2.000 της Βερροίας-Ναούσης, σε 1.000 της Έδεσσας. Σε πολλά χωριά υπάρχουν ως 75 ένοπλοι (όπως το Σκλήθρο της Φλώρινας) ή και 100 (Κρύα Βρύση της Βερροίας). Οκτώ χιλιάδες μπράβοι σε όλη τη ΚΔ Μακεδονία , που είνε περιττό να πούμε ότι αποτελούνται σχεδόν αποκλειστικά από δοσίλογα στοιχεία (πρώην άνδρες της ΠΑΟ, του Πούλου, των ΕΣ, των ταγμάτων Ασφαλείας, ακόμη και της Οχράνας).

Αυτοί συμπληρώνουν τη δύναμη της χωροφυλακής 98.600 άνδρες σε όλη την περιοχή), της Αγροφυλακής (2.000 άνδρες) και της Εθνοφυλακής (15.000 άνδρες). Πάνω δηλαδή από 30.000 ένοπλη δύναμη- χωρίς να υπολογίσουμε τους Άγγλους- για να βαστά σε αιματηρή κατάθλιψη 900.000 άοπλο λαό.

Οι μονάδες αυτές των παρακρατικών, καθόλου δεν συγχύσθηκαν με την άνοδο στην εξουσία του Κέντρου.

Οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των Ταγμάτων της Εθνοφυλακής, που τους συνοδεύουν τάγματα Ινδών με θωρακισμένα αγγλικά αυτοκίνητα, συνεχίσθηκαν στα μακεδονικά βουνά. Τα χωριά αδειάζουν και πάλι , μόλις τα προσεγγίσει ο σάλαγος της ινδοελληνικής φάλαγγας. Και τα 9 τραγικά θύματα της Καστ […] , που βρέθηκαν στο αιματηρό διάβα του τάγματος που […] το Πάϊκο, μιλούν για τους σκοπούς και τις μεθόδους αυτών των εκκαθαρίσεων που καθόλου δεν ενοχλούν τον κ. Μ[…].

Το δράμα των χωρικών, κάτω από την […] των ανεπίσημων και επίσημων οργάνων του μεταδεκεμβριανού κράτους συνεχίζεται αμείωτο. Δεν έχουν όμως περάσει ούτε 15 μέρες, που στην Κρύα Βρύση, ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ κ. ΣΟΦΟΥΛΗ επιχείρησαν να ιδρύσουν Λέσχη Φιλελευθέρων. Και που ΕΔΑΡΗΣΑΝ ΑΝΗΛΕΩΣ από τους ένοπλους μπράβους του χωριού υπό τα όμματα των χωροφυλάκων κλπ Δεν παύει επίσης και σήμερα, ο διοικητής Χωροφυλακής Κοζάνης κ. Αγγελόπουλος να εφοδιάζει με ειδικά σημειώματα τους χωρικούς που θέλει να προστατεύσει « …ο εν λόγω πολίτης τυγχάνει νομιμόφρων9δηλαδή εθνικόφρων)… και δέον όπως μη ενοχληθή…» και ο επίσημος εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην Κοζάνη, ο Νομάρχης, δεν δίστασε να μου ομολογήσει πριν από λίγες μέρες:

- ΟΧΙ. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ ΕΙΝΕ ΠΑΝΤΟΤΕ ΣΟΒΑΡΑ.

Σήμερα , ενάμιση μήνα αφ’ ότου ανέλαβε η Κυβέρνηση του Κέντρου να αποκαταστήσει την ισοπολιτεία των Ελλήνων, στα 50-[…]% των χωριών της ΚΔ Μακεδονίας, απαγορεύεται η κυκλοφορία μετά τη δύση του ηλίου, το πούλημα και το διάβασμα Εαμικών εφημερίδων, η λειτουργία γραφείων του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ ή του ΑΚΕ και σε πολλά ακόμη και των κομμάτων.

Είκοσι χιλιάδες αγωνιστές εξακολουθούν να είνε μακριά από τα χωριά και τα χωράφια τους. Η πιο σκληρή τρομοκρατία ασκείται πάντοτε στα σλαβομακεδονικά χωριά των νομών Φλωρίνης και Καστοριάς και στην περιοχή Βοΐου και Γρεβενών (νομού Κοζάνης). Στο Βόιο, που σε πληθυσμό 40.000 κατοίκων πρόσφερε στον ΕΛΑΣ 3.000 μόνιμος αντάρτες και 1.500 εφεδρικούς, οι διωκόμενοι αγωνιστές είναι πάνω από 5.000. Πολλοί συνοικισμοί που επισκέφθηκα, μοιάζουν με γυναικεία μοναστήρια-τόσο είνε έρημα από άνδρες. Και κει στα ηρωικά χωριά του, που τα ονόματά τους συνδέονταν με το μαζικότερο και ορμητικότερο ξεπέταγμα της αντάρτικης εποποιίας (Τσοτύλι, Νεάπολη, Πεντάλοφος, Μπουχορίνα κλπ) συνεχίζεται το σκληρό μαρτύριο αυτών των ταπεινών μα αδάμαστων πατριωτών. (Στα κρατητήρια του Τσοτυλίου βασανίσθηκαν 900 κάτοικοι. Άλλοι τόσοι στα υπόγεια του Σταθμού του Πενταλόφου). Ρώτησα το Νομάρχη Κοζάνης, αν πιστεύει πως κάτω από τις συνθήκες που είδα, μπορούν να γίνουν εκλογές στην ύπαιθρο σήμερα. Και χωρίς δισταγμό μου δήλωσε:

- Αδύνατον! Θα ήσαν εκλογές-κωμωδία…

Η κατάσταση όμως τούτη δεν περιορίζεται στα χωριά. Επεκτείνεται και στις πόλεις-σε όσες πόλεις δεν κατόρθωσε η οργανωμένη , μαζική λαϊκή αυτοάμυνα να δαμάσει ή να περιορίσει την τρομοκρατία. Ας ρίξουμε μια ματιά στα Γιαννιτσά. Παλιό κέντρο των κάθε λογής προδοτών επί κατοχής, στενάζει και σήμερα κάτω από το βάρος της πιο ωμής καταπίεσης. Μια ομάδα αρχιτρομοκρατών είνε οι τύραννοί του. Και οι αρχιτρομοκράτες αυτοί, δεν είνε λήσταρχοι, κοινοί μπράβοι ή κατώτερα όργανα της εθνοφυλακής που δρουν στη σκιά της ανευθυνότητας. Μα είνε οι αρχές- οι επίσημες αρχές, οι εκπρόσωποι του κράτους σας κ. Σοφούλη. Είνε ο Δήμαρχος Παπαδόπουλος, είνε ο έφορος της πόλης Σαλονικιός, είνε ο δασάρχης της περιοχής Δημομάρχου, είνε ο αγρονόμος της περιοχής Κυριακού, είνε ο μοίραρχος Κοντάκος, διοικητής της χωροφυλακής, είνε ο Ταμίας της Δημαρχίας Τριανταφυλλίδης. Όλοι τούτοι, εκτός από το Δήμαρχο, παίρνουν μέρος ΕΝΟΠΛΟΙ σε όλες τις κάθε μορφής τρομοκρατικές επιχειρήσεις στην πόλη, κι έχουν σύνθημα: «όπου βρήτε κουκουέδες βαράτε τους»… Είδα το πτώμα ενός από τα θύματά τους στραγγαλισμένο, πολύ μαχαιρωμένο. Σε ΟΛΗ τη Μακεδονία όλοι οι γνωστοί τρομοκράτες συνεχίζουν ανενόχλητοι το έργο τους.

Στην Κοζάνη, ο λήσταρχος Κουρτίδης με στολή υπενωμοτάρχη και αυτόματο ή ο καπετάν Αχιλλέας (Αχιλλέας Τριανταφυλλίδης), που εναντίον του υπάρχει ένταλμα για φόνους, κάθονται στους καφενέδες επιδεικτικά και κανείς δεν τους πιάνει.

Ο Μιχάλαγας, ο Παπαδόγκωνας της Μακεδονίας, ο ισότιμος συνεταίρος του Πούλου, ο αρχηγός των Σωμάτων ΕΣ, που ως την τελευταία στιγμή προστάτευαν τα νώτα των Γερμανών, και για τα οποία ο ίδιος ο Άγγλος αντιπρόσωπος της Συμ. Αποστολής έδωσε εντολή στον ΕΛΑΣ να τα εξοντώσει στο Βαθύλακο,- ο Μιχάλαγας λοιπόν είνε τώρα ο μεγαλύτερος ζωέμπορας της Δυτικής Μακεδονίας, ο ρυθμιστής των τιμών του κρέατος, το χαϊδεμένο παιδί των «αρχών». Τον είδα το μεσημέρι στο κέντρο της Κοζάνης με την κλασική μαγκούρα του, να περπατά, να συζητεί , να δίνει ζωηρά εντολές στους θεράποντες και πιστούς που τον κυκλώνουν μετά περισσού σεβασμού. Έτρεξα αμέσως λαχανιασμένος στον ανακριτή των δοσιλόγων και τον ρώτησα γιατί δεν τον πιάνουν. Και αρκετά συγχυσμένος εκείνος, με παρέπεμψε στον αντιεισαγγελέα. Αρκετά ενοχλημένος εκείνος, με παρέπεμψε στο Διοικητή της χωροφυλακής. Αρκετά θορυβημένος εκείνος, με παρέπεμψε στον εισαγγελέα. Και αρκετά …σώφρων εκείνος, προσποιήθηκε τον άρρωστο και δεν με δέχθηκε!...