ΣΙΑΝΤΟΣ ΓΙΩΡΓΗΣ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΝΤΑΙΗΛΥ ΧΕΡΑΛΝΤ» 2/11/1944

Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ Γ. ΣΙΑΝΤΟΣ ΕΚΘΕΤΕΙ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Βαρυσήμαντη συνέντευξή του με τον Άγγλο ανταποκριτή του «Νταίηλυ Χέραλντ»

Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας σ. Γιώργης Σιάντος, απαντώντας σε ερωτήματα του Άγγλου ανταποκριτή της «Νταίηλυ Χέραλντ» κ. Χώλσμπερυ, είπε τα εξής:

εφ. «Ριζοσπάστης», Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου 1944, σελ. 1

Ερώτηση: Ποια είναι η δύναμη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας;

Απάντηση: Χάρη στη σωστή του πολιτική πριν απ’ τον πόλεμο, κατά την έναρξη της ξετσίπωτης επίθεσης του ιταλικού φασισμού ενάντια στη χώρα μας, και κατά τον απελευθερωτικό αγώνα, χάρη στους 26χρονους σκληρούς του αγώνες για την εξυπηρέτηση των καθολικών συμφερόντων του ελληνικού λαού το ΚΚΕ έχει καταχτήσει τη βαθειά εμπιστοσύνη των πλατειών λαϊκών μαζών. Ποια είνε η δύναμη του ΚΚΕ το μαρτυρούν οι συχνές παλλαϊκές εκδηλώσεις, που γίνονται όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στις άλλες πόλεις και στην ύπαιθρο της ελεύθερης Ελλάδας και στις οποίες κυριαρχούν τα συνθήματα του ΚΚΕ.

ΣΤΟ ΕΑΜ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Ερώτηση: Το ΚΚΕ ελέγχει στην πραγματικότητα το ΕΑΜ;

Απάντηση: Ο ισχυρισμός ότι το ΚΚΕ ελέγχει το ΕΑΜ αποτελεί μια από τις συνηθισμένες συκοφαντίες των πολιτικών αντιπάλων του, που προσπαθούν να προκαλέσουν διχασμό και δυσπιστία. Είνε αλήθεια ότι το ΚΚΕ αποτελεί το μεγαλύτερο κόμμα του ΕΑΜ όπως είνε και η κύρια πολιτική δύναμη της χώρας, αλλά κανένα έλεγχο δεν ασκεί. Στο πρόγραμμα του ΕΑΜ, πρόγραμμα που η ορθότητα και λαϊκότητά του είνε δοκιμασμένες στην πράξη με αιματηρούς αγώνες, όλα τα κόμματα που το αποτελούν είνε απολύτως σύμφωνα και συνεργάζονται αδελφικά.

Όλα τα κόμματα που μετέχουν στο ΕΑΜ είνε ισότιμα και αντιπροσωπεύονται στην Κεντρική του Επιτροπή με ίσο αριθμό αντιπροσώπων. Το ΕΑΜ είναι ένας πανεθνικός μαχητικός συνασπισμός κομμάτων και οργανώσεων . Το ΕΑΜ έσωσε την ψυχή του έθνους και σφυρηλάτησε το πνεύμα της εθνικής αντίστασης ενάντια σε δύο πανίσχυρες αυτοκρατορίες τη στιγμή που περίτρομος ο παληός και γερασμένος πολιτικός κόσμος κήρυχνε την υποταγή.

Το ΕΑΜ με μεγαλειώδεις απεργίες, που δεν έγιναν σ’ άλλη υπόδουλη χώρα, με ασταμάτητα σαμποτάζ και τον ένδοξο ανταρτοπόλεμο του ΕΛΑΣ οδήγησε το μαχόμενο έθνος στην απελευθέρωση με τη βοήθεια των Μεγάλων Συμμάχων μας, Αγγλίας, Σοβιετικής Ένωσης και Αμερικής. Ο ΕΛΑΣ πολέμησε γενναία τους Γερμανούς, Ιταλούς και Βουλγάρους καταχτητές, δημιούργησε μια εκτεταμένη Ελεύθερη Ελλάδα, όπου γεννήθηκαν οι λαϊκοί θεσμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Λαϊκής δικαιοσύνης, έδωσε σημαντική ενίσχυση στο συμμαχικό αγώνα.

Ο ΕΛΑΣ απασχόλησε στη μικρή και ανυπόταχτη χώρα μας 25 μεραρχίες του εχθρού πριν από την ιταλική κατάρρευση και 10 μεραρχίες ύστερ’ απ’ αυτήν. Με τους νικηφόρους αγώνες του, με το εθνικό λαϊκό του πρόγραμμα-εθνική απελευθέρωση, επιβίωση του λαού, λαοκρατία- το ΕΑΜ έχει καταχτήσει και κινητοποιεί κάτω από τις σημαίες του την τεράστια πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ

Ερώτηση: Υπεγράφη ποτέ σύμφωνο μεταξύ του ΚΚΕ και του ΚΚ Βουλγαρίας στο Πετρίτσι τον Ιούλη του 1943 για ίδρυση Σοβιετ[…]. Προέβλεπε βουλγαρική διέξοδο στο Αιγαίο, την εκχώρηση της Θάσου στη Βουλγαρία, και τη δημιουργία ανεξάρτητης Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας των Δαρδανελλίων στην Ευρωπαϊκή Τουρκία υπό την προστασία της Τουρκίας;

Διάκεισθε ευμενώς υπέρ οιασδήποτε εκ των ανωτέρω διατάξεων του Συμφώνου;

Απάντηση: Τα περί συμφώνου στο Πετρίτσι είνε κακοήθης συκοφαντία απ’ αυτές που χαλκεύονται στο γνωστό χαλκείο ψευδολογιών του Γκαίμπελς. Μας κάνει κατάπληξη πώς τέτοια ανόητα μυθεύματα βρίσκουν στο εξωτερικό ανθρώπους που μπορούν να τα πιστεύουν. Ο ελληνικός λαός είνε ένας έξυπνος λαός, που ποτέ δε δίνει πίστη σε τέτοιες κακότεχνες συκοφαντίες. Η πολιτική του ΚΚΕ ήταν, είνε και θα είνε καθαρή. Ανάμεσα στις διακηρύξεις και στα έργα του υπάρχει πλήρης συνέπεια. Ό,τι προγραμματίζεται αυτό πραγματοποιεί. Η ταχτική των κρυφών συμφώνων είνε ταχτική της κεφαλαιοκρατίας και της φαυλοκρατίας, είνε ταχτική των συκοφαντών μας. Πράγματι υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ Βουλγάρων και των λεγόμενων εθνικιστών Ελλήνων. Είνε η συμφωνία του Β Βουλγαρικού Σώματος Στρατού και του ληστή Τσαούς Αντών που έγινε με την υπαγόρευση καθώς πληροφορούμαστε του Άγγλου αξιωματικού συ[…]

[…]βλεπε στην κοινή δράση Βουλγάρων και εθνικιστών ληστών για το διώξιμο των ανταρτών του ΕΛΑΣ απ’ τα εδάφη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και την κατατυράννηση του ελληνικού λαού. Ως προς τα λεγόμενα περί Σοβιετικής Δημοκρατίας των Δαρδανελλίων, αυτά αποτελούν βλακώδη παραμύθια της αντισοβιετικής προπαγάνδας, των εχτρών του συμμαχικού αγώνα και είνε λυπηρό ότι γίνονται θύματα αυτής της προπαγάνδας των χιτλερικών και ορισμένοι κύκλοι του εξωτερικού.

Ερώτηση: Το ΚΚΕ θα υποστηρίξει πιστά την Εθνική Κυβέρνηση της Ελλάδας μέχρι τη διενέργεια των εκλογών;

Απάντηση: Δεδομένου ότι το πρόγραμμα της Εθνικής Κυβέρνησης συμπίπτει με τις άμεσες πολιτικές επιδιώξεις μας, το ΚΚΕ που συμμετέχει στην Κυβέρνηση με αντιπροσώπους του την υποστηρίζει. Για την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος το ΚΚΕ θέτει στη διάθεση της Εθνικής Κυβέρνησης όλες τις δυνάμεις του.

Ο ΝΕΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΟΡΓΑΝΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Ερώτηση: Το ΚΚΕ ευνοεί τη μετατροπή του ΕΛΑΣ σε εθνικό στρατό;

Απάντηση: Ο ΕΛΑΣ είναι αντάρτικος στρατός, στρατός της εθνικής αντίστασης. Είνε λοιπόν φανερό ότι εφόσον απελευθερωθεί η χώρα και περάσουμε στην ειρήνη, εκλείπει ο λόγος της ύπαρξης του ΕΛΑΣ και των άλλων ανταρτικών ομάδων καθώς και των εθελοντικών σωμάτων της Αιγύπτου.

Είμαστε συνεπώς απολύτως σύμφωνοι ότι πρέπει να δημιουργηθεί τακτικός εθνικός στρατός. Το είδος όμως του στρατού αυτού δεν μπορεί να μοιάζει με τον παληό στρατό, όργανο καταπίεσης και κατατυράννησης του λαού, όργανο της διχτατορικής επιβολής και στρατιωτικών κινημάτων ενάντια στη θέληση του λαού. Ο νέος στρατός πρέπει να είνε όργανο του λαού, φρουρός των ελευθεριών του, ποτισμένος με το αναγεννητικό και λαοκρατικό πνεύμα του εργαζόμενου έθνους. Για να γίνει τέτοιος, βασική προϋπόθεση είνε η ποιότητα των στελεχών του. Δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα ελεύθερο Λαϊκό Κράτος με στελέχη στο στρατό τους στυλοβάτες του λαομίσητου βασιλομεταξικού φασισμού, τους συνεργάτες του καταχτητή, τους πεμπτοφαλαγγίτες, τους φασίστες και τους κρυπτοφασίστες. Ακριβώς γι αυτό οι αξιωματικοί του ΕΛΑΣ πρέπει να περάσουν στο νέο εθνικό μας στρατό, γιατί στην πράξη αποδείξανε με αγώνες και αίμα ότι είναι τα φυσικά του στελέχη.

Το σώμα των αξιωματικών πρέπει να ξεκαθαριστεί από ένα συμβούλιο που να παρέχει προς τούτο όλες τις εγγυήσεις. Κριτήριο για την ένταξη των αξιωματικών στο νέο εθνικό στρατό θα είνε η στάση τους και η δράση τους κατά την περίοδο του βασιλομεταξικού φασισμού και κατά την κατοχή, δηλ. το αν εκπληρώσανε ή όχι το καθήκον τους απέναντι στην πατρίδα και το λαό.

Ερώτηση: Το ΚΚΕ είναι διατεθειμένο με οποιονδήποτε τρόπο και σε οποιονδήποτε χρόνο να επιβάλει την πολιτική του στην Ελλάδα ενάντια στην ελεύθερη θέληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού;

Απάντηση: Το ΚΚΕ είναι υπέρ των ομαλών δημοκρατικών λύσεων και για τη δημοκρατική ανάπλαση του τόπου.

Αν το ΚΚΕ είχε πρόθεση να επιβληθεί δυναμικά θα μπορούσε να το είχε κάμει σήμερα. Κάθε όμως καλόπιστος άνθρωπος δεν μπορεί να αρνηθεί ότι έθεσε όλες τις δυνάμεις του στην υπηρεσία της Εθνικής Κυβέρνησης και πρωτοστατεί στην υποδειγματική τήρηση της τάξης και στην ομαλή εξέλιξη της πολιτικής ζωής.

Ερώτηση: Αν το δημοψήφισμα απέβαινε υπέρ της Μοναρχίας το ΚΚΕ θα εδέχονταν πιστά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος;

Απάντηση: Ο ελληνικός λαός μισεί θανάσιμα τη μοναρχία. Απ’ την εθνική απελευθέρωση σε διάστημα μιας ολόκληρης 100ετίας και περισσότερο, η μοναρχία του Όθωνα και των Γλύξμπουργκ είνε συνυφασμένη με ατέλειωτες καταστροφές, εθνικές ταπεινώσεις, ερημώσεις και εσωτερικές αναστατώσεις. Είνε ο δημιουργός και στυλοβάτης του φασισμού 1936-40, είνε η κυρίως υπεύθυνη για την κατάρρευση του 1941 καθώς και για την οικονομική αθλιότητα του λαού και την παντοειδή καθυστέρηση της χώρας. Γι αυτό πιστεύουμε βαθύτατα ότι με το δημοψήφισμα, με συντριπτική πλειοψηφία ο δημοκρατικότατος ελληνικός λαός θα απαγγείλει την οριστική καταδίκη της λαομίσητης μοναρχίας. Εν τούτοις δε διστάζουμε να σας πούμε, για να απαντήσουμε και στο ερώτημά σας, ότι στην περίπτωση-λογικά αποκλειόμενη-που το δημοψήφισμα θ’ απέβαινε υπέρ της μοναρχίας, το ΚΚΕ πρώτο θα σέβονταν τη λαϊκή ετυμηγορία.

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΙΜΙΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Ερώτηση: Πώς προτείνει το ΚΚΕ τη διενέργεια του δημοψηφίσματος για να είνε ανώτερο από κάθε υπόνοια;

Απάντηση: Πρώτο: Να ξεκαθαριστεί ο κρατικός μηχανισμός από φασιστικό και κρυφοφασιστικό στοιχείο και κάθε στυλοβάτη της 4ης Αυγούστου. Δεύτερο: Ελευθερία προπαγάνδας και διαφώτισης σ’ όλα τα κόμματα και οργανώσεις. Τρίτο: Λήψη όλων των μέτρων για τη ματαίωση νοθειών και πιέσεων. Ακόμα για να είνε πραγματικά ελεύθερο το δημοψήφισμα και γνήσια έκφραση του λαϊκού φρονήματος, πρέπει να ψηφίσουν όλοι όσοι με τη συμβολή τους στον απελευθερωτικό αγώνα καταχτήσανε αυτό το δικαίωμα, δηλ. οι άντρες και οι γυναίκες από ηλικία 18 χρόνων συμπληρωμένων.

Ερώτηση: Το ΚΚΕ πιστεύει ότι η Μεγάλη Βρεττανία υποστηρίζοντας την Εθνική Κυβέρνηση με το σκοπό να εξασφαλιστεί η κυριαρχική θέληση του ελληνικού λαού, εμφορείται από υστερόβουλα ελατήρια, που θα αποβούν προς όφελός της και σε βάρος της Ελλάδας.

Απάντηση: Το ΚΚΕ ακλόνητα προσηλωμένο στις αρχές του Χάρτη του Ατλαντικού και στις αποφάσεις της διάσκεψης της Τεχεράνης πιστεύει ότι κανένας απ’ τους συμμάχους όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες χώρες δε θα επέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις.

Άμεσες επιδιώξεις του ΚΚΕ είνε η ομαλή εξέλιξη της πολιτικής ζωής και η λαοκρατική αναγέννηση της χώρας. Μόνο με το δρόμο αυτό, με τη λαοκρατία είνε δυνατό να προοδεύσει ο τόπος, να ανοικοδομήσουμε απ’ τους σωρούς των ερειπίων μια αναγεννημένη, ελεύθερη, ανεξάρτητη και ευτυχισμένη Ελλάδα. Η τεράστια ζωτικότητα που περικλείνει ο ευφυής και δημοκρατικός λαός μας, η μεγάλη πολιτική του ωριμότητα, αποτελούν εγγύηση ότι η χώρα μας, με τη βοήθεια των μεγάλων μας συμμάχων θα μπορέσει να καταχτήσει την πρόοδο και τον πολιτισμό, την ευτυχία και τη χαρά των παιδιών της.