ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ ΦΟΙΒΟΣ «Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ- ΤΟ ΚΚΕ ΚΑΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΦΙΛΟΙ ΕΜΦΥΛΙΟΣ 1945-1949»

από την εισαγωγή του βιβλίου

ΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ

1. Ένα Μάθημα για τον Τσόρτσιλ

Η σύγκρουση του Δεκέμβρη 1944 ήταν μια δύσκολη υπόθεση για τον

Ουίνστον Τσόρτσιλ, παρ’ όλες τις ουτοπικές προσδοκίες του για το

αντίθετο.

Εκτιμώντας από μία υποκειμενική άποψη τα πράγματα, ο Τσόρτσιλ πίστευε ότι θα τελείωνε σχετικά σύντομα με την υπόθεση της Ελλάδας. Αλλά τα γεγονότα τον διέψευσαν.

Στις 11 Δεκεμβρίου 1944, ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσεγια το στενό συνεργάτη του Ρούζβελτ, τον X. Χόπκινς: ≪ Αγαπητέ Χάρι... Πρέπει ειλικρινά να ομολογήσω ότι ποτέ δεν ήξερα ότι το ΕΑΜ θα είναι τόσο ισχυρό. Θα επιθυμούσα μόνο να είχαν πολεμήσει το ένα δέκατο το ίδιο καλά εναντίον των Γερμανών≫ [1].

Ο Τσόρτσιλ ζήτησε από τον Χόπκινς ≪ να ειπωθεί κάποια λέξη επιδοκιμασίας, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπέρ της συμμαχικής[2] επέμβασης στην Αθήνα≫ που πραγματοποιούσαν οι βρετανικές δυνάμεις». Αλλά η αμερικανική ηγεσία, με διάφορες δικαιολογίες, αρνήθηκε να εκδηλώσει τη συμπαράστασή της.

Η Γαλλία, με τη σειρά της, ακολουθούσε μία προσεκτική ουδετερότητα στο ελληνικό ζήτημα. Καθώς η σύγκρουση κορυφωνόταν στην Αθήνα, ο Πορφυρογένης, μαζί με άλλους αντιπροσώπους τηςΑριστεράς, συναντήθηκε με το Γάλλο διπλωμάτη Πιό. Οι αριστεροί εκπρόσωποι δεν έκρυψαν το θαυμασμό τους για τον Ντε Γκολ≫ , που ήξερε ≪ να διατηρεί την πλήρη ανεξαρτησία του απέναντι στους Συμμάχους»[3]. Η σύγκρουση του Δεκέμβρη υπέσκαψε το γόητρο του Τσόρτσιλ σε όλο τον κόσμο και στη Μεγάλη Βρετανία προκάλεσε οξείες αντιδράσεις σε όλα τα κοινωνικά στρώματα του πληθυσμού.

Στις 10 Δεκεμβρίου ο Γάλλος πρεσβευτής Ζαν Μπελέν ενημέρωσε, από την Αθήνα, ότι ≪ το ΕΑΜ αισθανόταν ενθαρρυνόμενο από τη στάση του Βρετανικού Εργατικού Κόμματος και από τα σχόλια του γαλλικού Τύπου≫ , που καταδίκαζαν την ένοπλη βρετανική επέμβαση[4]. Με τη σειρά του, ο Γάλλος πρεσβευτής στο Λονδίνο Ρενέ Μασιλί υπογράμμιζε τις αρνητικές αντιδράσεις του βρετανικού Τύπου, που ήταν ≪ ανάλογες με αυτές των βουλευτών≫ , σε σχέση με την αγγλική ένοπλη δραστηριότητα στην Ελλάδα. ≪ Η αντίδραση του Μάντζεστερ Γκάρντιαν , τόνισε ο Μασιλί, ≪ είναι χαρακτηριστική των συναισθημάτων ενός μεγάλου μέρους της φιλελεύθερης κοινής γνώμης.

Οι κυβερνητικοί κύκλοι είναι ακόμα πιο πικρόχολοι» [5].

συνέχεια της εισαγωγής εδώ: http://www.livanis.gr/FlipBook/978-960-14-2336-4/files/epanastash%20stin%20ellada%20kke.pdf

για περισσότερα σε σχέση με το βιβλίο εδώ:

http://xyzcontagion.wordpress.com/2011/03/26/foibos-oikonomidis-biblio-emfylios/[1] Βρετανικά Αρχεία, CAB 21/1912, προσωπικό και άκρως απόρρητο από Τσόρτσιλ για Χόπκινς.

[2] Την έκφραση συμμαχική επέμβαση ποτέ δεν τη δέχθηκαν οι Αμερικανοί για τη σύγκρουση του Δεκέμβρη. Οι ΗΠΑ θεώρησαν την επέμβαση στην Ελλάδα καθαρά αγγλική υπόθεση και ο Τσόρτσιλ όφειλε να αναλάβει το πολιτικό της κόστος.

[3] Αρχεία Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών (ΑΓΥΕ), Quai d’ Orsay, Ζ-177-1, νοl. 10, Grece, Μπελέν προς Μπιντό, 19 Δεκεμβρίου 1944.

[4] Γαλλικά Αρχεία, ΑΓΥΕ, Z-177-1, vol. 10, Grece.

[5] Γαλλικά Αρχεία, ΑΓΥΕ, Z-177-1, vol. 10, Grece, δύο μηνύματα Μασιλί της 6.12.1944 προς Μπιντό.