1947 ΜΑΡΤΙΟΣ 11 «ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙΟ ΥΠ/ΝΟΣ ΧΙΛΛ» (Εφ. «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»-«ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»)

Ο ΑΓΓΛΟΣ ΧΙΛΛ ΕΞΟΠΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

εφ. «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ», 5/11/1946, σελ. 1

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.ΝΟΕΜΒΡΗΣ.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Ο μοναρχοφασισμός πολεμά με λύσσα τη συμφιλίωση. Το μοναδικό του όπλο φυσικά είνε ο διωγμός του λαού που έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Η πρώτη κατοχή, όλοι λένε, δεν είνε τίποτε μπροστά στην αγγλική. Εδώ και δέκα μέρες έχουμε πογκρόμ στη Θεσσαλονίκη. [….]

Ο εξοντωτικός διωγμός χτυπά ιδιαίτερα τη σλαβομακεδονική μειονότητα. Προχθές τελείωσε η δίκη της Έδεσσας. Δικάστηκαν τρεις Σλαβομακεδόνες σε θάνατο και άλλοι 20 σε βαριές ποινές παρ’ όλο που αποδείχτηκε ότι παλεύουν κατά του αυτονομιστικού κινήματος και ζητάνε ισοτιμία, ισονομία, ισοπολιτεία. Ο μοναρχοφασιστικός τύπος βάζει ξανά ζήτημα να φύγουν οι Σλαβομακεδόνες και ο γνωστός Μόδης ανέλαβε να οργανώση «θεωρητικά» ολόκληρη εκστρατεία κατά των Σλαβομακεδόνων.

Σκοτεινά, πραγματικά καταχθόνια μέσα σ’ αυτό το χάος οι Άγγλοι συνεχίζουν να παίζουν το ρόλο τους. Ο υποπρόξενος της Φλώρινας Χίλλ με ολόκληρο επιτελείο από σκοτεινούς τυχοδιώκτες που λένε πως είνε από την Κύπρο, γυρνά στα σλαβομακεδονικά χωριά και προπαγανδίζει έντεχνα την αυτονομία γιατί έτσι-λέει- θα σωθούν οι Σλαβομακεδόνες απ’ την ελληνική καταπίεση! Αμέσως όμως ύστερα ακολουθούν τα λεφούσια των μοναρχοφασιστών , ζώνουν τα χωριά και κάνουν πρωτοφανή όργια! Αυτό ο κ. Χίλλ κάνει άψογα και πολλές άλλες δουλειές. Συγκεντρώνει τους οπαδούς του Μιχαήλοβιτς και μαζί με άλλους παράγοντες οργανώνουν συμμορίες που τις στέλνουν στην Αλβανία. Μα εκεί τα πράγματα είνε πολύ άσχημα γι αυτούς και ξαναγυρνάνε πίσω τσακισμένοι. Προχθές φέρανε στη Θεσσαλονίκη απ’ το χωριό Αγία Παρασκευή (κοντά στα σύνορα Ελλάδας-Γιουγκοσλαβίας) μια ομάδα από Αλβανούς που τους «κράτησαν» και τους δίνουν και το μισθό τους.

Ανάμεσα σ΄ αυτούς τους Αλβανούς φασίστες είνε οι Φεκιρέ Ντινέ, πρώην υπουργός του Αχμέτ Ζώγου, Χουσνί Ντινέ (αδελφός του πρώτου), αρχηγός του επιτελείου του στρατού του Ζώγου και Μ. Αλάζ του επιτελείου του Ζώγου.

ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα εξοντωτικά μέτρα του φασιστικού μοναρχοφασισμού και οι καταχθόνιες μηχανορραφίες των Άγγλων δεν πρόκειταο ωστόσο να υποτάξουν το λαό. Κάνουν αβάσταχτη τη ζωή του , μα το μόνο αποτέλεσμα που έχουν είνε να σπρώχνουν όλο και νέους ανθρώπους στην έσχατη λύση, στα βουνά. […]

Ν. ΠΕΤΡΙΔΗΣ

ΟΙ ΡΑΔΙΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΑΓΓΛΟΥ ΧΙΛΛ

ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟ ΥΠΟΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

εφ. «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ», 7/11/1946, σελ. 1

Με ημερομηνία 5.11.46 πήραμε το ακόλουθο γράμμα:

Αγαπητέ «Ρίζο»

Διάβασα στο φύλλο σου, στις 5 του Νοέμβρη 1946, τα όσα γράφεις για τον υποπρόξενο της Φλώρινας Χίλλ. Γι αυτό το υποκείμενο έχω να σου δώσω τις παρακάτω εξακριβωμένες πληροφορίες: Ο Χίλλ είνε παλιό πολιτικό στέλεχος της Ιντέλλιτζενς Σέρβις, που μέχρι το 1939 ήταν υποπρόξενος στο Μοναστήρι της Γιουγκοσλαβίας. Σήμερα υπηρετώντας στη Φλώρινα, έχει στη διάθεσή του δύο ασυρμάτους, απασχολεί 18 Άγγλους στρατιώτες, έναν Έλληνα για διερμηνέα και δύο άλλους Έλληνες για συνδέσμους με τις ελληνικές αρχές. Γνωρίζει πολύ καλά τα Σλαβομακεδονικά, τη σερβική και ρωσική γλώσσα. Προεκλογικά οι άνθρωποί του μέσα στους Σλαβομακεδόνες προπαγάνδιζαν, εκτός από τα αυτονομιστικά του συνθήματα, το σύνθημα να μην ακολουθούν οι Σλαβομακεδόνες την πολιτική του ΕΑΜ. Στη Φλώρινα υπάρχουν 7 οπαδοί του Μιχαήλοβιτς και μπαλίστες, στο Κρατερό 16 και στις Κλεινές 14. Όλοι αυτοί λένε πως είναι προστατευόμενοι του αγγλικού υποπροξενείου. Μπαινοβγαίνουν ελεύθερα στα ελληνοσερβικά σύνορα. Στα σερβικά σύνορα πρέπει να σημειώσω, υπάρχουν χωριά με οπαδούς του Μιχαήλοβιτς και μέσω αυτών το υποπροξενείο έχει απλώσει ένα μεγάλο δίκτυο κατασκοπείας , που περιλαμβάνει τόσο την περιοχή τη δική μας όσο και την περιοχή Μοναστηρίου.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς

Κ.Μ.

ΑΓΓΛΟΙ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΥΠΟΠΡΟΞΕΝΟΣ ΧΙΛΛ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΕΣ

Γιατί δεν εφαρμόζονται τα έκτακτα μέτρα τάξεως;

εφ. «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ», 26/1/1947, σελ. 1 & 3

ΦΛΩΡΙΝΑ. Ιανουάριος

(Ιδιαίτερη ανταπόκριση)

Έχω μπροστά μου το Ψήφισμα Γ’ «περί εκτάκτων μέτρων τάξεως» της «Δ’ Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων». Και κάτω από την ανταύγεια των φλογών του εμφυλίου πολέμου που ζώνουν την περιοχή μας κι ολόκληρη τη χώρα, διαβάζω το υπ’ αρ. Ι άρθρο:

«1. Όστις θέλων να αποσπάση εν μέρος εκ του όλου της επικρατείας ή να ευκολύνη τα προς τούτο το τέλος τείνοντα σχέδια , συνώμοσεν εντός του κράτους ή συννενοήθη με ξένους, ή διήγειρε στάσιν, ή κατήρτισεν ενόπλους ομάδας ή έλαβεν μετοχήν εις τοιαύτας προδοτικάς ενώσεις, τιμωρείται με θάνατον.

2. Πάσα εκ προθέσεως προπαρασκευαστική ενέργεια της προηγουμένης πράξεως τιμωρείται με ειρκτήν 9δηλ. 5-10 χρόνια), υπαρχουσών δε επιβαρυντικών περιπτώσεων, με δεσμά πρόσκαιρα ή δια βίου.

Ως προπαρασκευαστική ενέργεια θεωρείται και η εγγράφως ή προφορικώς ή καθ’ οιονδήποτε άλλον τρόπον αμέσως ή εμμέσως γινομένη προσπάθεια προς διάδοσιν, ανάπτυξιν και εφαρμογήν ιδεών τεινουσών εις την απόσπασιν ή αυτονόμησιν μέρους της Επικρατείας ή η ενέργεια προσηλυτισμού εις τας ιδίας ταύτας…».

Από τότε 9Ιούνιος 1946) που το ψήφισμα αυτό μπήκε σε εφαρμογή , από τη μια μεριά φούντωσε ο ανταρτοπόλεμος (οι διατάξεις του άνοιξαν τις φλέβες της Ελλάδας) και από τη άλλη εντάθηκε η κυβερνητική εκστρατεία για την «αυτονόμηση της Μακεδονίας» και την «ένταξή της στο σλαβικό μπλοκ».

Γύρω από το τελευταίο θέμα έχουν γραφεί πολλά. Πάνω όμως από την κυβερνητική προπαγάνδα υπάρχει η πργματικότητα. Κι αυτή είναι: οι αντάρτες και το Αρχηγείο Βορείου Ελλάδος του Δημοκρατικού Στρατού έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι «θεωρούν ιερά και απαραβίαστα τα πάτρια εδάφη και τα ελληνικά σύνορα». Στην προκήρυξη του Γενικού Αρχηγείου του Δημοκρατικού Στρατού (Δεκέμβριος 1946) αναφέρεται:

«..Ο Δημοκρατικός Στρατός καταγγέλει τις ξενικές μηχανοραφίες για δήθεν συνεργασία του με Αυτονομιστικές Οργανώσεις. Τις Αυτονομιστικές αυτές Οργανώσεις τις οργανώνουν και τις οπλίζουν ξένοι ιμπεριαλιστές και τις στρέφουν ενάντια στο Δημοκρατικό στρατό και την αναγκαιότητα της Χώρας μας..».

Και το αποδείχνουν έμπρακτα αυτό. Υπάρχει ακόμα ο ανελέητος αγώνας του λαού της Βόρειας Ελλάδας και των Σλαβομακεδόνων στην κατοχή κατά των κατακτητών και των οργάνων τους που επεδίωκαν την απόσπαση της Μακεδονίας και της Θράκης από την Ελλάδα. Υπάρχουν τέλος οι κατηγορηματικές δηλώσεις Γιουγκοσλάβων ηγετών ότι δεν υπάρχει ούτε καν τάση για διατύπωση αξιώσεων εις βάρος της Μακεδονίας.

Από την άλλη μεριά υπάρχει ο μυστηριώδης Άγγλος υποπρόξενος στη Φλώρινα Χίλλ με το πλατύ δίκτυ των πρακτόρων του που αλωνίζουν τα χωριά της περιοχής και προπαγανδίζουν την αυτονόμηση της Μακεδονίας. Υπάρχουν αναρίθμητα ντοκουμέντα και γεγονότα γύρω από τη δράση των Άγγλων και των οργάνων τους. Μερικά από αυτά σας δίνω.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΕΣ

Τον Οκτώβριο του 1946 έγινε στο Αμύνταιο και τη Φλώρινα συνελεύσεως των προέδρων κοινοτήτων και των δημάρχων της περιοχής με θέμα την «τάξη» στην επαρχία Φλωρίνης. Ουσιαστικά όμως συζητήθηκε η οργάνωση στα σλαβομακεδονικά χωριά βάσεων της αυτονομιστικής οργάνωσης «Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση» (ΕΜΕΟ) , δηλαδή βάσεων κομιτατζήδων. Η απόφαση αυτή ήταν συνέπεια της αποτυχίας του εξοπλισμού πολλών «εθνικοφρόνων» και πάνω απ’ όλα της επιτυχίας της συμφιλιώσεως του λαού σ’ όλη την επαρχία. Σε 10 χωριά της Φλώρινας οι παρασυρμένοι «εθνικόφρονες» παρέδωσαν τα όπλα. Η συμφιλίωση πραγματοποιήθηκε στα χωριά του Αμυνταίου Φανός, Ροδώνας, Ξυνό Νερό, Βαλτόνερο, Άγιοι Ανάργυροι, Πεδινό, Λιμνοχώρι, Αετός, Αγραπιδιές, Λέχοβο, Ασπρόγεια , Περικοπές κλπ και στα χωριά της Πρέσπας Πισοδέρι, τρίγωνο, Τύρναβος, Κορυφές, Τριανταφυλλιά, Δροσοπηγή, Α. Υδρούσα, Κολχική, Λεφτοκατιά, λόφος, Νεοχωράκι, Αχλαδια κλπ

Μια μέρα μετά τη συνέλευση που ανάφερα παραπάνω παραιτήθηκαν οι πρόεδροι των κοινοτήτων Ξυνού Νερού (Αθ. Αλτίνης) και Αλώνων για να κάνουν καλύτερα τη δουλειά που ανέλαβαν στη συνέλευση. Ο πρώτος μιλώντας σε μικρό κύκλο ευπόρων Σκαβομακεδόνων που δεν είναι ανακατεμένοι πουθενά, είπε : « Για μας τους Σλαβομακεδόνες, ούτε οι Έλληνες, ούτε οι Βούλγαροι, ούτε οι Σέρβοι κάνουν. ΕΜΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΘΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ. Γ’ αυτό θα μπείτε εσείς στο κοινοτικό συμβούλιο στη θέση των Παλαιοελλαδιτών που θα φροντίσω εγώ να φύγουν! Ο ίδιος πρότεινε να συναδελφωθούν οι χωρικοί, «εθνικόφρονες» και μη, για «να αντιμετωπίσουν ενωμένοι τους Έλληνες που θέλουν πάντα να διοικούν τους Σλαβομακεδόνες και να τους καταπιέζουν». Είναι χαρακτηριστικό το ότι μια μέρα ένας χωροφύλακας πέρασε κοντά του, τον έσπρωξε επιδεικτικά και του είπε: «Άι στο διάολο ρε παλιοοχράνα»!... Ταυτόχρονα με τις ενέργειες του προέδρου το ίδιο σύνθημα της «αυτονόμησης» έριξε στο χωριό και ένας μοναρχικός Σλαβομακεδόνας: «Πρέπει, είπε στους τεχνίτες του χωριού, να κάνουμε δική μας τεχνική οργάνωση για τα συμφέροντά μας». Ο σκοπός είναι προφανής: Μέσον του σωματείου να διοχετεύεται η αυτονομιστική γραμμή.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Αγίου Παντελεήμονος Θεοδ. Καπετανόπουλος πιο έξυπνος, δε ρίχνει ο ίδιος προσωπικά τα συνθήματα, αλλά μέσον του θείου του παντελή Καπετανόπουλου. Έλεγε λοιπόν σε κύκλο Σλαβομακεδόνων αυτός ο «εθνικόφρων¨που μόλις τώρα στα 65 του χρόνια «άνοιξαν τα μάτια» του: «Τι τους θέλουμε τους Έλληνες, τους Σέρβους και τους Βουλγάρους; Από κανέναν δεν είδαμε χαΐρι εμείς οι Σλαβομακεδόνες. Γι αυτό πρέπει ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΔΙΟΙΚΟΥΜΑΣΤΕ ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ. Έχουμε κα μεις μορφωμένα παιδιά για δασκάλους, αξιωματικούς, τραπεζίτες κλπ. Γιατί να είμαστε χωρισμένοι έτσι, άλλοι Βούλγαροι, άλλοι Σέρβοι και άλλοι Έλληνες;»

Αμέσως μετά τη συνέλευση ο χαφιές Σλαβομακεδόνας (Ευάγγελος Χατζής) έλεγε στην αγορά του Αμυνταίου σε γνωστούς του Σλαβομακεδόνες. «Φτάνει που βλέπουμε τους Έλληνες χωροφύλακες να γυρίζουν στα μέρη μας. Έχουμε κι εμείς ανθρώπους δικούς μας γι αυτές τις θέσεις. Κι όχι να μας φέρνουν ανθρώπους από την Κρήτη».

Κάτι παρόμοιο ακούεται συχνά από τους μοναρχικούς Σλαβομακεδόνες του χωριού Άλωνα.

Πεντακόσια μέτρα από τα ελληνογιουγκοσλαβικά σύνορα βρίσκεται το χωριό Κρατερό. Μέρα και νύχτα έξω από το χωριό περιπολούν 40 πάνοπλοι μοναρχικοί Σλαβομακεδόνες. Η δουλειά τους είναι: Να τρομοκρατούν τον πληθυσμό και κυρίως (έπειτα από εντολή του Χίλλ μέσον των ελληνικών αρχών της Φλώρινας) να διευκολύνουν τους Αλβανούς και Γιουγκοσλάβους φασίστες (μπαλίστες και τσέτνικους) να μπαινοβγαίνουν στα γειτονικά εδάφη.

ΣΤΗΝ ΕΜΕΟ Ή ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΙΑ

Στο φύλλο της της 1-1-47 η εφημερίδα του Αρχηγείου των ανταρτών Βιτσίου «ΕΒΟΛΤΣΑ» γράφει:

«ΑΝΤΑΞΙΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ

ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΕΣ ΟΧΡΑΝΙΤΕΣ

Ο σταθμάρχης Γάβρου, με τον πρόεδρο της κοινότητας και δύο χωροφύλακες συγκέντρωσε 30 χωροφύλακες και τους είπε : Σεις είστε Μακεδονίας. Πρέπει να οργανωθήτε στην ΕΜΕΟ. Εκεί είναι η θέσις σας. Διαλέξτε ή στην ΕΜΕΟ ή στην εξορία».

Ο υποπρόξενος Φλώρινας Χίλλ, είπε στη Μελίτη ανοιχτά ότι η Μακεδονία πρέπει να αυτονομηθεί. Οι πραγματικοί οχρανίτες Μ. Ροδίσης , Μ. Βόϊκος κ.α. έγιναν πραγματικοί εθνικόφρονες. Ο Κάλτσεφ συνεχίζει να ζει , τα σχόλια περιττεύουν.

ΚΑΙ Ο ΝΤΑΛΙΠΗΣ

Η εφημερίδα «ΑΥΓΗ», όργανο της Περιφερειακής Επιτροπής Φλώρινας της ΝΟΦ (25 Δεκεμβρίου 1946) γράφει:

«ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΣ»

«ΛΟΓΙΑ ΤΡΑΝΑ»

Τις προάλλες επισκέφθηκε ο Γενικός Διοικητής Μακεδονίας κ. Νταλίπης τον Αετό, ένα σλαβομακεδονικό χωριό της περιφέρειάς μας. Και σε συγκέντρωση των χωρικών μιλώντας ο κ. Διοικητής, ο επίσημος αυτός εκπρόσωπος του κράτους, ξεστόμισε τα πιο αισχρά λόγια ενάντιά τους και είπε: ‘Είστε όλοι οχρανίτες, Βούλγαροι κομιτατζήδες, τροφοδοτείτε τους συμμορίτας και γι αυτό θα σας κάψουμε , θα σας εξοντώσουμε». Και έπειτα συνέχισε: «Σε περίπτωση που θα σκοτώνονταν και ένας έστω χωροφύλακας στην περιοχή σας, όλους σας πάνω από πέντε χρονών, γυναίκες και άντρες, παιδιά και γέρους θα σας σφάξουμε». Έκλεισε το λόγο του με τα εξής: «Θα κατασπαράξουμε ακόμα και τις κοιλιές των έγκυων γυναικών και θα καρφώσουμε στις λόγχες τα μωρά».

Και σκέπτομαι: Υπάρχει κανένα από τα γεγονότα που ανέφερα παραπάνω που να μην εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου Ι του Γ’ Ψηφίσματος; Και έντονες προσπάθειες για απόσπαση « μέρους της επικρατείας» γίνονται και συνεννόηση με τους ξένους (με το Χίλλ πρώτα πρώτα και άμεσα) υπάρχει και ένοπλες ομάδες καταρτίσθηκαν και προδοτικές ενώσεις (ΕΜΕΟ) συγκροτήθηκαν . Και οι μόνοι αυτονομιστές που υπάρχουν όχι μόνο δεν πιάνονται, αλλά ενισχύονται ολόπλευρα. Είναι ή δεν είναι φανεροί οι σκοποί για τους οποίους οι Άγγλοι επέβαλαν τα «μέτρα τάξεως»;

Ω.Ω.

Η ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΑΝΩΜΑΛΙΑΣ

εφ. «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ», 1/2/1947, σελ. 3

Ο κυβερνητικός τύπος φαίνεται ενοχλημένος κι απ’ αυτό ακόμα το κατασκεύασμα της 31ης Μαρτίου. Τι χρειάζονται οι συζητήσεις; Να τερματισθούν αμέσως σήμερον «αι διαλέξεις» της Βουλής, έγραφε χθες η «Καθημερινή». Τώρα που είναι εδώ η Εξεταστική Επιτροπή κι αυτή ακόμα η βιτρίνα που έστησαν οι Άγγλοι για να κρύβουν το φασιστικό καθεστώς που εγκατέστησαν , είναι κίνδυνος να φανούν μέσα απ’ αυτή μερικές πτυχές από τις ραδιουργίες των Άγγλων στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Αντιγράφουμε από τα πρακτικά της 30.1.1947:

ΒΑΡΒΟΥΤΗΣ: (Βουλευτής των Φιλελευθέρων): Η χώρα μόνον δια του κατευνασμού θα εισέλθη εις την ομαλότητα.

ΑΒΡΑΑΜ (υπουργός): Υποστηρίζετε ότι έχομεν εμφύλιον πόλεμον την στιγμήν που οι φιλελεύθεροι πολιτευταί ανεγνώρισαν ότι υπάρχει αυτομιστική κίνησης εις την Βόρειαν Ελλάδας

ΚΑΛΛΙΓΚΑΤΣΗΣ: Εις την Β. Ελλάδα ούτε υπήρξεν, ούτε υπάρχει αυτονομιστικόν κίνημα.

ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΟΓΛΟΥ: (Αρχηγός χιτών Έβρου): Ψεύδος! (Φωνές κυβερνητικών βουλευτών προς τον κ. Καλλιγκάτση: Κάτσε κάτω Βούλγαρε…)

Και ο φιλελεύθερος βουλευτής κ. Καλλιγκάτσης και ο χίτης βουλευτής κ. Κουγιουμτζόγλου έχουν δίκιο. Ο βουλευτής κ. Καλλιγκάτσης διαπιστώνει μια πραγματική κατάσταση όταν βεβαιώνει ότι «ούτε υπήρξεν ούτε υπάρχει αυτονομιστικόν κίνημα». Γιατί πραγματικά από την πλευρά όλου του λαού- και των σκαβομακεδόνων μαζύ- τέτοιο ζήτημα δεν τέθηκε ποτέ. Και όταν ένα ζήτημα δε μπαίνει από το λαό, είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο. Έχει όμως δίκιο και ο Κουγιουμτζόγλου , γιατί σαν χίτης είναι σε θέση να ξέρει ότι οργανώνεται ‘αυτονομιστικό κίνημα».

Και παλαιότερα και σ’ ένα λόγο του στη Θεσσαλονίκη στις 15.6.1946 ο σ. Ζαχαριάδης είχε υπογραμμίσει:

«Η αλήθεια είναι ότι στη Μακεδονία υπάρχει αυτονομιστική κίνηση. Θάτανε έγκλημα αν δεν το βλέπαμε αυτό. Υπάρχει αυτονομιστικό κίνημα που οργανώνεται και καθοδηγείται από τους Άγγλους πράκτορες και από τα μοναρχοφασιστικά όργανά τους. Έτσι σχηματίζουμε μια ιδέα για το σατανικό σχέδιο που εφαρμόζει η ξένη και η ντόπια αντίδραση. Καταδιώκει εξολοθρευτικά τους σλαβομακεδόνες και ταυτόχρονα βάζει πληρωμένους πράκτορες και οργανώνουν αυτονομιστική κίνηση. Μετά την κίνηση αυτή την αποδίδει στο ΚΚΕ και σε ξένες βαλκανικές επικράτειες. Με τον τρόπο αυτό και το ΚΚΕ κατασυκοφαντεί και τη διαίρεση ανάμεσα στις βαλκανικές χώρες καλλιεργεί».

Δεν υπάρχει λοιπόν καμμιά αμφιβολία ότι και «αυτονομιστικό κίνημα» και υποκινητές και καθοδηγητές του υπάρχουν. Και να μια ακόμη απόδειξη: Μια μέρα πριν από τη δική μας «Βουλή» στην αγγλική Βουλή ο βουλευτής κ. Γουώρμπευ ρωτούσε για ποιο λόγο έκλεισε ξαφνικά το αγγλικό προξενείο της Φλώρινας. Ο υφυπουργός των Εξωτερικών κ. Μέϊ Χιού απάντησε εγγράφως ότι το προξενείο έκλεισε στα τέλη Δεκεμβρίου 1946 (η απόφαση για τη διεθνή έρευνα πάρθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 1946) , προσθέτοντας ότι το προξενείο εξυπηρετούσε 150-200 Άγγλους υπηκόους της Δυτικής Μακεδονίας. Αλλά η απάντηση του Άγγλου υφυπουργού δεν ικανοποίησε τη Βουλή, που ήθελε εξηγήσεις πώς ξαφνικά χάθηκαν οι 200 Άγγλοι υπήκοοι και το προξενείο έκλεισε από έλλειψη εργασιών.

Η επερώτηση στην αγγλική Βουλή συμπίπτει απολύτως με το πρόσωπο του Άγγλου υποπρόξενου στη Φλώρινα κ. Χίλλ, που όπως πολλές φορές αποκάλυψε απολύτως συγκεκριμένα ο «Ριζοσπάστης» κρατάει στα χέρια του και κατευθύνει όλα τα νήματα του αυτονομιστικού κινήματος. Μπορεί ο κ. Χίλλ να έκλεισε το αυτονομιστικό του πρακτορείο, αλλά τα ίχνη των «εργασιών του» υπάρχουν και μπορεί από κει να αρχίσει η Διεθνής Εξεταστική Επιτροπή για να βρίσκεται από την πρώτη μέρα μέσα στην πηγή της «ελληνικής ανωμαλίας».

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΝ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΩΝ ΦΑΣΙΣΤΩΝ

εφ. «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ», 2/2/1947, σελ. 4

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ 1. (Ιδ. υπ.)

Τηλεγραφούν από τα Σκόπια ότι συνεχίσθηκε εκεί χθες η δίκη των μελών της φασιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης «Νασιονάλε Σκιπτάρε Ντεμοκράτικ». Πρώτος απολογήθηκε ο Εμίν Αζενί που πέρασε τα ελληνικά σύνορα με τους Μπαλίστες και συνεργάτες του εχθρού και καθοδηγούνταν από τον Τεπέζα ο οποίος πιάστηκε από τις γιουγκοσλαβικές αρχές ενώ γύριζε στη Γιουγκοσλαβία.

Ο κατηγορούμενος ομολόγησε ότι παρέμεινε στα δάση με μια ομάδα 40 φασιστών που κατά τα τέλη Αυγούστου 1945 κατέφυγε στην Ελλάδα. Στο δρόμο συναντήθηκαν με μια άλλη ομάδα φασιστών και μαζύ πέρασαν τα ελληνικά σύνορα.

Σ’ ερώτηση του προέδρου πού έμειναν στην Ελλάδα ο κατηγορούμενος απάντησε ότι οι Έλληνες τους πήραν στην Φλώρινα και τους στέγασαν σε μεγάλα κτίρια. Ο καθένας πήρε 8 κουβέρτες, πολιτική ενδυμασία και παπούτσια. Ύστερα οι Έλληνες τους ζήτησαν πληροφορίες για τον τρόπο εκγύμνασης καθώς και το είδος του οπλισμού του γιουγκοσλαβικού στρατού. Ο κατηγορούμενος ανέφερε έπειτα ότι και άλλες ομάδες Μπαλιστών πέρασαν τα σύνορα. Έτσι ύστερα από δυο μήνες ήταν συγκεντρωμένοι στη Φλώρινα 183 Μπαλίστες οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη Λάρισα με κάρρα και από κει σιδηροδρομικώς στο Βόλο , όπου έμειναν 3 μήνες κυκλοφορώντας ελεύθεροι. Μια μέρα, συνέχισε ο Αζενί, ήλθε ένας αξιωματικός της Ούνρα και μας ρώτησε αν θέλουμε να πάμε στην Αμερική ή την Τουρκία. [….]

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΖΕΡΤΖΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΗΣ:

«ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΓΓΛΟΥΣ»

ΜΗΧΑΝΟΡΑΦΙΕΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΩΝ

εφ. «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ», 11/3/1947, σελ. 2

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 10. (Της απεσταλμένης μας)

Η σημερινή πρωϊνή συνεδρίαση άρχισε στις 10.30’ υπό την προεδρία του Βραζιλιανού αντιπροσώπου κ. Βιάνα. Από τη συνεδρίαση απουσίαζε μόνο ο Σοβιετικός αντιπρόσωπος κ. Λαβρίσιεφ. Με ενδιαφέρον αναμένονταν η σημαντική δήλωση του Γιουγκοσλάβου αντιπροσώπου κ. Τζέρτζα σχετικά με το «αυτονομιστικό κίνημα». Ο κ. Τζέρτζα πήρε πρώτος το λόγο.

Ο Γιουγκοσλάβος αντιπρόσωπος χαρακτήρισε το θόρυβο του κ. Κύρου γύρω από την οργάνωση ΝΟΦ και το «αυτονομιστικό κίνημα» σαν ένα μέρος της τακτικής του κυβερνητικού αντιπροσώπου ν’ αντιστρέψει την προσοχή της Επιτροπής Ερεύνης από τα ουσιαστικά και πρωτεύοντα ζητήματα , σε ζητήματα επουσιώδη και σε θέματα «τεχνητά». Η τακτική αυτή – είπε ο Γιουγκοσλάβος αντιπρόσωπος- υπαγορεύεται στους μοναρχοφασίστες ιθύνοντες της Ελλάδας και τους Άγγλους συμβούλους τους από το φόβο για το αναπόφευκτο συμπέρασμα. Ότι δηλαδή μόνο αυτοί είναι οι ένοχοι για τη φρικτή κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα και για το ότι η γενική πολιτική τους περιέχει στοιχεία επικίνδυνα για την ειρήνη των Βαλκανίων. Συνεχίζοντας ο Γιουγκοσλάβος αντιπρόσωπος έθεσε τα ακόλουθα στοιχεία υπ’ όψη της Επιτροπής:

Έως τον τελευταίο πόλεμο το κίνημα για μια αυτόνομη μεγάλη Μακεδονία ήταν γνωστό φιλοφασιστικό δημιούργημα. Η πολιτική του καθοδήγηση και η οργάνωσή του βρίσκονταν στα χέρια της περίφημης ΒΜΡΟ. Επί κεφαλής του κινήματος ήταν ο διαβόητος φίλος του Μουσολίνι, Χίτλερ και Πάβελιτς φασίστας πράκτορας Βάντσε Μιχαήλωφ. Σκοπός του ήταν να υπονομεύσει από μέσα τα βαλκανικά κράτη δημιουργώντας αναμεταξύ τους το «μήλον της έριδος» και να προετοιμάσει και διευκολύνει τα κατακτητικά σχέδια του Χίτλερ και του Μουσολίνι στα Βαλκάνια και στον άλλο κόσμο με την εκμετάλλευση των δικαίων διεκδικήσεων του μακεδονικού λαού. Το μεγαλύτερο μέρος του μακεδονικού λαού απέρριψε με περιφρόνηση τις δολοπλοκίες αυτές των φασιστών πρακτόρων. Σ’ όλα τα βαλκανικά κράτη οι Μακεδόνες πήραν τα όπλα στο πλευρό των Συμμάχων. Ιδιαίτερα στα αντιφασιστικά , απελευθερωτικά κινήματα της Ελλάδας και της Γιουγκοσλαβίας αντιπροσώπευαν μια στερεά μαχητική δύναμη απελευθερωτική από πολιτική άποψη. Στην Ελλάδα ειδικά κατά τη διάρκεια της κατοχής οι φασίστες εισβολείς, με τη βοήθεια ορισμένων Κουΐσλιγκς , όπως οι Κάλτσεφ, Ντίμτσεφ κλπ εξακολούθησαν στη Μακεδονία τις εγκληματικές δολοπλοκίες. Παρ’ όλες όμως τις προσπάθειες της Γκεστάπο και του Κάλτσεφ να κινητοποιήσουν τους Μακεδόνες της Ελλάδας κατά του ελληνικού λαού, του απελευθερωτικού του κινήματος και των Συμμάχων, στην Ελλάδα ακριβώς οι Μακεδόνες αντιπροσώπευαν μια πολύτιμη δύναμη στο απελευθερωτικό κίνημα της Ελλάδας και των Βαλκανίων γενικώτερα.

Ο Γιουγκοσλάβος αντιπρόσωπος αναφέρθηκε έπειτα στον εξοντωτικό διωγμό που το «μοναρχοφασιστικό καθεστώς» με την υποστήριξη των αγγλικών αρχών στην Ελλάδα-πολιτικών και στρατιωτικών- άρχισε κατά των Μακεδόνων. Με το πρόσχημα της δήθεν συνεργασίας των Μακεδόνων με τους φασίστες εισβολείς , άρχισε αληθινή εξόντωσή των, που αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να ζητήσουν καταφύγιο έξω από τα σύνορα της Ελλάδας. 20 χιλιάδες Μακεδόνες ζουν σήμερα μακρυά από τις εστίες τους. Μέσα σ’ αυτή την κατάσταση οι διωκόμενοι Μακεδόνες είναι σήμερα θύματα ακόμα πιο σατανικών μηχανορραφιών από εκείνες που ανέπτυσσαν οι φασίστες πράκτορες Κάλτσεφ κλπ κατά τη διάρκεια της κατοχής. Στις πιο δύσκολες μέρες, όταν κινδύνευε η ζωή του μακεδονικού λαού, είδαμε να εμφανίζεται στο κέντρο της Μακεδονίας του Αιγαίου, στη Φλώρινα ο Άγγλος υποπρόξενος Χίλλ και πριν απ’ αυτόν ο Άγγλος αξιωματικός Ήβανς . και κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα ακόμα ο Ήβανς ανέπτυσσε το δίκτυο των ραδιουργών και προετοίμαζε το έδαφος για την ύπουλη δράση που επρόκειτο να αναπτύξει λίγο αργότερα ο υποπρόξενος Χίλλ με το «αυτονομιστικό κίνημα». Ο Χίλλ είναι ο πραγματικός οργανωτής και εμπνευστής της τρίτης μορφής του αυτονομιστικού κινήματος. Στις στιγμές της μεγαλύτερης τραγωδίας των Μακεδόνων έκανε ότι μπορούσε για να εκμεταλλευτεί τη δυστυχία τους και να τους στρέψει αφ’ ενός κατά του ελληνικού λαού και αφ’ ετέρου κατά των δημοκρατικών γειτόνων της Ελλάδας και προ παντός της Γιουγκοσλαβίας. Χάρη σ’ αυτόν έκαμαν πάλι την εμφάνισή τους, σε μια δεύτερη έκδοση, οι σκοποί του Μιχαήλωφ και του ΒΜΡΟ. Με το σύνθημα της «αυτόνομης Μακεδονίας» ο Χίλλ προσπαθούσε να σπάσει ή τουλάχιστον να εξασθενίσει την αδελφότητα ανάμεσα στο μακεδονικό και τον ελληνικό λαό.

Ο Γιουγκοσλάβος αντιπρόσωπος ανέφερε διάφορα στοιχεία που δείχνουν τη συνεργασία του Χίλλ με «μπαλλίστες» και «τσέτνικους» που είχαν καταφύγει από την Αλβανία στην Ελλάδα καθώς και με όλους σχεδόν τους συνεργάτες των φασιστών εισβολέων και τους πράκτορες της Γκεσταπό που είναι σήμερα διορισμένοι στη μοναρχοφασιστική διοίκηση της Μακεδονίας του Αιγαίου, όπως οι Μοστάκης, δήμαρχος Παπαγιάννης, μέλος της ΒΜΡΟ της Φλώρινας, Αλτίνης, Στανόζης, Άγις Παντελεήμων και Θ. και Π. Καπετανόπουλοι. Η καλύτερη απόδειξη, εκτός από όλα τα άλλα στοιχεία, είναι ο λόγος που ο κ. Χίλλ εξεφώνησε σε μια συγκέντρωση χωρικών στο χωριό Μελίτη του νομού Φλώρινας. «Εσείς οι Σλαβομακεδόνες, τους είπε, πρέπει να οργανωθείτε στη ΒΜΡΟ και να ζητήστε μια αυτόνομη Μακεδονία κάτω από την προστασία των άγγλων και των Αμερικανών, για να μπορέσετε να σωθείτε κι εσείς και οι Μακεδόνες της Σερβίας του Τίτο και της Βουλγαρίας του «Πατριωτικού Μετώπου» που σήμερα υφίστανται μαρτύρια». Το γεγονός ότι ο κ Χίλλ με όλο το προσωπικό του εγκατέλειψε τη Φλώρινα λίγο μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας να στείλει Επιτροπή Ερεύνης στην Ελλάδα, μας δείχνει σε ποιο βαθμό η δράση του είχε υπερβεί όλα τα θεμιτά όρια.

Η Ν.Ο.Φ.

Ύστερα από όλα αυτά, είναι φανερό για κάθε αμερόληπτο παρατηρητή τι νόημα έχει η πρόσφατη μανούβρα της ελληνικής κυβέρνησης με τους ψευδομάρτυρές της για τη ΝΟΦ και το δήθεν αυτονομιστικό σώμα του της Μακεδονίας. Πρόκειται για μια κοινωνική και ανθρωπιστική οργάνωση , που σε μια δεδομένη εποχή είχε την τίμια αποστολή να περιθάλψει δεκάδες χιλιάδες Έλληνες και Μακεδόνες πρόσφυγες στη Γιουγκοσλαβία και που η ελληνική κυβέρνηση και οι άγγλοι σύμβουλοί της προσπαθούν να παραστήσουν σα μια στρατιωτική επιθετική αυτονομιστική οργάνωση. Η ελληνική κυβέρνηση και οι Άγγλοι σύμβουλοί της προσπαθούν να μεταβάλουν σε ένα αυτονομιστικό στράτευμα με ειδικούς σκοπούς, απλές ομάδες ανταρτών, που είχαν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια του ενδόξου αγώνα του ελληνικού λαού και των λαών της Γιουγκοσλαβίας στο έδαφος της Μακεδονίας του Αιγαίου, που μετά τον πόλεμο διαλύθηκαν η μια έπειτα από την άλλη. Και οι ραδιουργίες αυτές αναπτύσσονται από εκείνους ακριβώς που οι πράκτορές τους ήταν και είναι σήμερα οι εμπνευστές και οργανωτές του αντιδημοκρατικού και φασιστικού κινήματος για μια «αυτόνομη μεγάλη Μακεδονία».

Καταλήγοντας ο Γιουγκοσλάβος αντιπρόσωπος ζήτησε από την εξεταστική Επιτροπή Ερεύνης να προβεί στην πιο λεπτομερειακή εξέταση στη Μακεδονία του Αιγαίου με το κλιμάκιο που αναχώρησε για τα Γιαννιτσά και του οποίου ηγείται ο Αυστραλός αντιπρόσωπος κ. Χούντ.

«Έλαβα όλα τα μέτρα-δήλωσε ο γιουγκοσλάβος αντιπρόσωπος- ώστε κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής στη Γιουγκοσλαβία- να εμφανιστούν μπροστά της αντιπρόσωποι των 20 χιλιάδων προσφύγων της Μακεδονίας του Αιγαίου και της Ελλάδας γενικά. Θα παρουσιαστούν σαν κατήγοροι της μοναρχοφασιστικής κυβέρνησης, της βοήθειας που οι Άγγλοι παρέχουν στο μοναρχοφασιστικό καθεστώς και των μηχανορραφιών που εξυφαίνονται εις βάρος του μακεδονικού λαού. Και θα ζητήσουν να τεθεί τέρμα σε όλα αυτά. Έχει ιδιαίτερη σημασία το αίτημα των προσφύγων και όλων των φίλων της ειρήνης στα βαλκάνια, να τεθεί άπαξ δια παντός τέρμα σε ραδιουργίες σαν κι αυτές του αξιωματικού Ήβανς και του κ. Χίλλ, γιατί αποτελούν ένα σημαντικό στοιχείο στην εμφάνιση και διατήρηση των ανωμάλων συνθηκών που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα καθώς και στις σχέσεις της με τους δημοκρατικούς γείτονες».

ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ

Ο ΤΖΕΡΤΖΑ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΙΣ ΕΙΝΕ «ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ»

«ΤΗΝ ΥΠΟΘΑΛΠΟΥΝ-ΛΕΓΕΙ- ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ»

ΜΗΧΑΝΟΡΑΦΙΕΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΩΝ

εφ. «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», 11/3/1947, σελ.1 & 2

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 10 Μαρτίου (Του εκτάκτου απεσταλμένου μας)

Κατά την σημερινήν συνεδρίασιν της Επιτροπής, η οποία ήρχισε την 10.30 πμ υπό την προεδρίαν του κ. Μενττέλ Βιάνα, ο Γιουγκοσλάβος σύνδεσμος κ. Τζέρτζα ανέγνωσε την προαναγγελθείσαν δήλωσίν του επί του αυτονομιστικού.

Την συνεδρίασιν δεν παρηκολούθησαν μέχρι τέλους οι κ.κ. Λανβρίσεφ (Ρώσος) και Κιγκ (Κινέζος). Κατά την ανάγνωσιν δε της δηλώσεως του κ. Τζέρτζα δεν παρίσταντο επίσης οι κ.κ. Έθριτζ (Αμερικανός), Ντω (Γάλλος) και Πόντραμεντ (Πολωνός), προσελθόντες καθ ην ώραν ηγόρευεν ο κ. Κύρου.

Τα κυριώτερα σημεία της δηλώσεως του κ. Τζέρτζα είναι τα εξής.

Η ελληνική κυβέρνησις επέδειξε τάσεις να εμφανίση ως μυστηριώδη την οργάνωσιν της ΝΟΦ και απέφυγε να ρίψη φως επί της συστάσεως και της δράσεως των «αυτονομιστικών ταγμάτων», τα οποία υφίστανται εις την Μακεδονίαν . Η αυτονομιστική κίνησις ήτο μέχρι του τελευταίου πολέμου ένα γνωστότατον φασιστικόν δημιούργημα. Η πολιτική διεύθυνσις της κινήσεως ήτο εις χειρός της ORIM (Εσωτερική Επαναστατική Μακεδονική Οργάνωσις), επί κεφαλής της οποίας ήτο ο φασίστας πράκτωρ Βάντσε Μιχαήλωφ, περίφημος φίλος των Χίτλετ, Μουσσολίνι και Πάβελιτς. […]

Εν τω μεταξύ, ως συνέχεια των ενεργειών του Κάλτσεφ και των άλλων, ενεφανίσθη εις την Φλώριναν ο πρόξενος της Αγγλίας Χίλλ μετά του Άγγλου αξιωματικού Έβανς, ο οποίος και κατά την κατοχήν εξύφανε συνωμοτικά σχέδια κατά του μακεδονικού λαού, δια της δημιουργίας κλήματος υπέρ της Μεγάλης Μακεδονίας. Ο υποπρόξενος Χίλλ δεν ησχολείτο με τα κύρια καθήκοντά του, αλλ’ υπήρξε πραγματικός εμπνευστής, οργανωτής και προπαγανδιστής της νέας ταύτης εντάσεως της αυτονομιστικής κινήσεως.[…]

Το γεγονός ότι ο κ. Χίλλ με όλον το προσωπικόν εγκατέλειψε την Φλώριναν και την Ελλάδα ολίγον μετά την απόφασιν του Συμβουλίου Ασφαλείας ν’ αποστείλη την Επιτροπήν Ερεύνης εις την Ελλάδα, μας καταδεικνύει καλώς μέχρι ποίου βαθμού η δράσις του υπερέβη παν επιτρεπόμενον όριον και μέχρι ποίου σημείου οι ανώτεροί του είχον συναίσθησιν του πράγματος. Σχετικώς εγένετο και επερώτησις εις την αγγλικήν Βουλήν.[…]

Η απάντησις του Έλληνος Συνδέσμου—

Ο κ. Τζέρτζα, ισχυρίσθη ότι εδημιουργήθη προσφάτως μία τεχνητή αυτονομιστική κίνησις οφειλομένη εις διαβολικάς σκευωρίας ωρισμένων Βρεταννών υπαλλήλων. Δεν πρόκειται βεβαίως ν’ απαντήσω εγώ εις τας κάπως περισσότερον από διαφανείς κατηγορίας αυτάς. Αλλά είμαι υποχρεωμένος να διαμαρτυρηθώ εντονώτατα εναντίον του νέου ρόλου, τον οποίον ηθέλησε να παίξη σήμερον ο κ. Τζέρτζα. Ποίος είναι κατ’ αρχήν ο σλαυόφωνος αυτός πληθυσμός εις επίσημον δικηγόρον του οποίου μετεβλήθη, λησμονών ότι δια της αναλήψεως του ρόλου αυτού δίδει εις την επιτροπήν σας την καλυτέραν απόδειξιν του διακιολογημένου των παραπόνων μας και ότι παρουσιάζεται ούτω ως κατηγορούμενος ομολογών την ενοχήν του;

Οι εκείθεν των συνόρων προστάται του ελάχιστου αυτού τμήματος του μακεδονικού λαού δίδουν επ’ αυτού αριθμούς, δια τους οποίους η φαντασία συναγωνίζεται προς απόλυτον έλλειψιν συνεχείας και λογικής. Η αλήθεια είναι τελείως άλλη. Οι σλαυόφωνοι ούτοι μόλις υπερβαίνουν το 1% του πληθυσμού της Ελλάδος και επί των 2 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων της ελληνικής Μακεδονίας και της Δυτικής Θράκης δεν αντιπροσωπεύουν ούτε ένα 4%. Ιδού ο λόγος δια τον οποίον αι πλέον έγκυροι προσωπικότητες και μεταξύ αυτών, οι επί κεφαλής της Επιτροπής Αποκαταστάσεως Προσφύγων της συσταθείσης υπό της παλαιάς ΚΤΕ δεν έπαυαν προ του πολέμου να διακηρύσσουν ότι δεν υπήρχεν εις την Ευρώπην χώρα πλέον ομοιογενής της Ελλάδος και ότι αι βόρειαι ελληνικαί επαρχίαι ήσαν εξ ίσον ελληνικαί ως αι Αθήναι και η Πελοπόννησος. Η αλήθεια αυτή ετύγχανε τόσον κτυπητή, ώστε ηναγκάσθησαν να την αναγνωρίσουν και αυτοί οι Γερμανοί, παρ΄όλην την διάθεσίν των να υιοθετήσουν τας απόψεις των Βουλγάρων συμμάχων των. Και ούτω και αυτός ακόμη ο φορεύς του βουλγαρικού σωβινισμού, ο Γερμανός δημοσιολόγος Μπούλ Τσίντνερ, εις το βιβλίον του «Βουλγαρία’, το κυκλοφορήσαν καθ’ ην εποχήν αι μηχανοκίνηται ορδαί του στρατάρχου Λιστ προσέβαλλον την Ελλάδα και την Γιουγκοσλαυΐαν, με την ομόθυμον υποστήριξην του βουλγαρικού λαού, ευρέθη υποχρεωμένος ν’ αναγνωρίση ως ακαταμάχητον γεγονός το ότι η ελληνική Μακεδονία απετέλει ασφαλή ιδιοκτησίαν του ελληνισμού και ότι οι ολίγοιθ Βούλγαροι, που εξηκολούθουν να την κατοικούν δεν εξεπροσώπουν ειμή ασήμαντον ποσοστόν του συνολικού πληθυσμού.

Οι σλαυόφωνοι κατά την κατοχήν

Επιτρέψτέ μου κύριοι, να επισύρω όλως ιδιαιτέρως την προσοχήν σας επί της τοιαύτης διαπιστώσεως του Γερμανού δημοσιολόγου, ότι πρόκειται περί Βουλγάρων. Πράγματι δε έχουν καμμίαν σχέσιν , απολύτως καμμίαν σχέσιν, με την Γιουγκοσλαυΐαν και απητήθη όλος ο σωβινισμός των σημερινών Γιουγκοσλαύων ηγετών δια να θελήσουν ν’ αναλάβουν την επίσημον υποστήριξίν των.

Η πλειοψηφία των ολίγων μυριάδων σλαυοφώνων αυτών συμπεριεφέρθησαν κατά την διάρκειαν του πολέμου και της εχθρικής κατοχής απολύτως ως Βούλγαροι.

Είναι αληθές ότι πολλοί εξ αυτών απέδειξαν με τα δεινοπαθήματα και το αίμα των τα ελληνικά αισθήματα, υπό των οποίων διαπνέονται και ετιμωρήθησαν δια τα αισθήματα αυτά αγρίως από μέρους των Γερμανών, των Βουλγάρων και ιδιαίτερα από την πλειοψηφία των ομοεθνών των. Η πλειοψηφία όμως αυτή, το επαναλαμβάνω, απεδείχθη σκληρά όπως οι Βούλγαροι, γερμανόφιλος όπως οι Βούλγαροι, εγκληματική και δοσίλογος. Και αυτός και μόνον υπήρξεν ο λόγος δια τον οποίον πολλοί μεταξύ των ησθάνθησαν την ανάγκην ν’ ακολουθήσουν τα γερμανικά στρατεύματα δια να διαφύγουν την δικαιοσύνην.

Με τους εγκληματίας αυτούς, δια τους οποίους έχω εις την διάθεσιν της επιτροπής ονομαστικούς και λεπτομερείς καταλόγους των επί δοσιλογισμώ εις βάρος των αποφάσεων των δικαστηρίων, εσχηματίσθη ο πυρήν του ΝΟΦ. Ο κ. Τζέρτζα, ισχυρίζεται ότι η οργάνωσις αυτή δεν αναμιγνύεται εις τας εσωτερικάς υποθέσεις της Ελλάδος. Λυπούμαι ότι θα τον διαψεύσω δια στόματος υχηλής πολιτικής προσωπικότητος της Γιουγκοσλαυΐας, του πρωθυπουργού της Γιουγκοσλαυϊκής Ομοσπονδιακής Μακεδονίας κ. Κολισέφσκι. Ιδού πράγματι, περικοπή της εκθέσεως την οποίαν ο ανώτερος αυτός Γιουγκοσλαύος λευτουργός απηύθυνεν εις το συνέδριον του Λαϊκού Μετώπου τον Αύγουστον του 1946 εις Σκόπια: «Το Εθνικόν Απελευθερωτικόν Μέτωπον είδεν από της πρώτης στιγμής καθαρά το ερώτημα κατά πόσον υφίσταται ή όχι μακεδονικόν έθνος. Το ΝΟΦ υπήρξεν η πρώτη οργάνωσις ήτις επέτυχε να πραγματοποιήση την ενότητα του έθνους μας. Συνένωσε τας αποστάσεις μεταξύ των Βουλγαροφίλων αφ’ ενός και των γκραικομάνων και σερβομάνων αφ’ ετέρου και επέτυχε να δημιουργήση και να κατοχυρώση την αδελφωσύνην και την ενότητα μεταξύ του μακεδονικού λαού και των διαφόρων εθνικών μειονοτήτων της Μακεδονίας. Διεξήγαγε τεραστίας προσπαθείας δια να εισαγάγη εις τας μεγάλας εθνικάς μάζας πνεύμα υγιούς εθνικισμού. Το Εθνικόν Μέτωπον Απελευθερώσεως της Μακεδονίας (ΝΟΦ) απεδείχθη από της πρώτης ημέρας, χάρις εις την αγωνιστικήν του διάθεσιν και χάρις εις το πρόγραμμά του και την οργανικήν του διάρθρωσιν, εξίσου τμήμα του Εθνικού Μετώπου Απελευθερώσεως της Γιουγκοσλαυΐας».

Μετέφρασα , κύριοι, κατέληξεν, περικοπήν της εκθέσεως Κολισέφσκι, όπως εδημοσιεύθη εις το φύλλον της 4/8/46 της εφημερίδος των Σκοπίων «Νόβα Ματσεντόνια».

Τους εγκληματίας αυτούς σλαυοφώνους καταβάλλεται ήδη προσπάθεια να τους εμφανίσουν ως αγωνιζομένους υπέρ της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Αι καταθλιπτικαί καταθέσεις τας οποίας ηκούσατε κατά το τελευταίον αυτό δεκαήμερον ηνάγκασον, πράγματι, τον αξιότιμον αντιπρόσωπον της Γιουγκοσλαυΐας να εγκαταλείψη τον ρόλον του προστάτου ολοκλήρου του ελληνικού λαού και να περιορισθή εις τον ολιγώτερον σημαντικόν ρόλον του δικηγόρου της δήθεν σλαυϊκής μειονότητος της Ελλάδος. Αλλά και τον ρόλον αυτόν δεν του τον αναγνωρίζομεν. Τα γεγονότα είναι τελείως διάφορα από ό,τι ηθέλησε να τα παρουσιάση ο κ. Τζέρτζα . Δεν υφίστανται εις την Ελληνικήν Μακεδονίαν παρά ολίγοι σλαυόφωνοι εγκληματίαι χρησιμοποιούμενοι υπό της γιουγκοσλαυϊκής κυβερνήσεως προς προώθησιν των προσαρτιστικών βλέψεών της. Εις την εν Αθήναις αγόρευσίν μου της 17ης Φεβρουαρίου, ανένωσα μερικάς δηλώσεις αυτάς των πλέον εγκύρων γιουγκοσλαυϊκών προσωπικοτήτων, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του αρχηγού του κράτους. Τυγχάνει αληθές ότι εις τας δηλώσεις αυτάς δεν γίνεται λόγος περί αυτονομίας. Δεν γίνεται όμως δια την απλουστάτην αιτίαν ότι αποβλέπουν εις κάτι πολύ σπουδαιότερον το οποίον και ανομολογείται με ειλικρίνιαν α[.]αν καλυτέρας τύχης.Ανομολογείται δηλαδή, ότι επιδιώκεται η προσάτησις της ελληνικής Μακεδονίας, της δήθεν «Μακεδονίας του Αιγαίου» εις την Γιουγκοσλαυϊκήν Μακεδονίαν του Αξιού, εντός του πλαισίου της Γιουγκοσλαυΐας. Θα ήμην εις θέσιν να σας αναφέρω δεκαπλασίας συμπληρωματικάς δηλώσεις. Δεν θα το πράξω. Νομίζω όμως ότι θα ήτο εις άκρον χρήσιμον δια την Επιτροπήν σας, ότε θα ευρίσκεται εις το Βελιγράδιον και τα σκόπια, να ερωτήση τας εγκύρους αυτάς γιουγκοσλαυϊκάς προσωπικότητας περί της ακριβούς εννοίας του λόγου των. Επί του παρόντος η ελληνική κυβέρνησις και ο ελληνικός λαός είναι υποχρεωμένοι ν’ αποδίδουν εις τας δηλώσεις αυτάς όλην την σημασία, την οποίαν ενέχουν και να τας θεωρούν ως την πρωταρχικήν αιτίαν της έξωθεν υποθάλψεως της εγκληματικής δράσεως των συμμοριών».

Μετά τον κ. Κύρου λαμβάνει τον λόγον ο κ. Κουλίσεφ, ο οποίος λέγει ότι επειδή το ανακενηθέν ζήτημα θίγει και την Βουλγαρίαν, ιδιαιτέρως δε διότι ο κ. Κύρου επανέλαβε τους πολύ γνωστούς μύθους εις βάρος της χώρας του, παρακαλεί όπως του επιτραπή εις άλλην συνεδρίασιν και προβή εις ανακοίνωσιν περιέχουσαν τας επί του προκειμένω απόψεις της Βουλγαρικής κυβερνήσεως. Συμφωνείται όπως η ανακοίνωσις αύτη γίνη αύριον.

Εις το σημείον τούτο παρεμβαίνει ο κ. Ουίντλ, ο οποίος λέγει ότι επειδή ο κ. Τζέρτζα έ[.]ιξε δύο Βρεταννούς υπαλλήλους είναι υποχρεωμένος να προβή εις δήλωσιν προς την Επιτροπήν, γραπτήν ή προφορικήν. Επίσης ο κ. Κύρου λέγει ότι επιφυλλάσσεται ν’ απαντήση εις τον κ. Κουλίσεφ γραπτώς ή προφορικώς.

Κατόπιν λαμβάνει τον λόγον ο κ. Τζέρτζα, ο οποίος διαψεύδει κατηγορηματικώς ότι υπάρχει οιαδήποτε επιθετική ή ιμπεριαλιστική διάθεσις εις τους Γιουγκοσλαύους ιθλυνοντας. Η σλαυομακεδονική μειονότης, προσθέτει, καταπιέζεται κατά τρόπον [.] και καταδιώκεται ως εγκληματίας πολέμου. Η κατάστασις αύτη δεν δύναται να συνεχισθή. Πλειστάκις επεσύραμεν την προσοχήν όλου του κόσμου επί των γενομένων διώξεων. Η μειονότης ούτη γίνεται αντικείμενον εκμεταλλεύσεως υπό της ελληνικής κυβερνήσεως τόσον εις βάρος του ελληνικού λαού, όσον και εναντίον της Γιουγκοσλαυΐας.

Ο κ. Κύρου ανταπαντών τονίζει ότι η ανταπάντησις του κ. Τζέρτζα αποτελεί την καλυτέραν απόδειξιν των όσων υπεστήριξε και κατά συνέπειαν ουδείς λόγος συντρέχη να προσθέση άλλο τι.

Εφιστά μόνον την προσοχήν της Επιτροπής επί του γεγονότος ότι ο κ. Τζέρτζα , το αίτημα της ελληνικής κυβερνήσεως περί εξετάσεως ως μαρτύρων γιουγκοσλαυϊκών προσωπικοτήτων, συμφώνως προς την από 19/12/1946 απόφασιν του Συμβουλίου Ασφαλείας, εχαρακτήρισεν ως γελοίαν πρόκλησιν.

Ληξλασης της συζητήσεως επί του θέματος τούτου αρχίζει η εξέτασις του μάρτυρος Στεφάνου παπαγιάννη, μέλους του ΚΚΕ από το 1944, ο οποίος καταθέτει ότι συνελήφθη διότι «επολεμούσε τους Έλληνας» με το όπλον ανά χείρας, ότι μετά την συμφωνίαν της Βάρκιζας διετάχθη υπό ενός κομμουνιστού να φύγη, ότι επέρασε τα βουλγαρικά σύνορα και κατά τα μέσα Ιουνίου του 1945 έφθασεν εις το Μπούλκες. Εκεί κατά το 1946 ήρχισεν στρατιωτικά μαθήματα, τον Νοέμβριον δε του 1946 δια Βουλγαρίας εισήλθεν εις το ελληνικόν έδαφος ένοπλος.

Εις το σημείον τούτο [.] λύεται η συνεδρίασις, χωρίς να καθορισθή ο χρόνος της νέας συνεδριάσεως. Το απόγευμα, απεφασίσθη, κατόπινξ προτάσεως του Ρώσου και Αμερικανού αντιπροσώπου, όπως συνέλθη η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων . Αύριον δε την πρωΐαν είναι πιθανόν να γίνη μυστική συνεδρίασις.

Ο ΑΓΓΛΟΣ ΠΡΟΞΕΝΟΣ

εφ. «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ», 11/6/1947, σελ. 4

ΛΟΝΔΙΝΟ 10. (Του ανταποκριτή μας)

Στους κύκλους του Φόρεϊν Όφφις έγινε γνωστό , ότι ο πρόξενος της Αγγλίας στη Θεσσαλονίκη κ. Πίκ προάγεται και τοποθετείται πρώτος γραμματέας της αγγλικής πρεσβείας στη Μόσχα.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΣΕΠΠΑΡΝΤ

Όταν έκανα γνωστή την είδηση αυτή στο συνταγματάρχη κ. Σέππαρντ αυτός απάντησε: «Δεν μου κάνει καμμιά έκπληξη. Άλλωστε όταν είμαστε μαζί με τον κ. Πίκ στη Θεσσαλονίκη και συζητούσαμε αν το αντάρτικο έχει καθαρά ελληνικό χαρακτήρα ή αν διευθύνεται από τη Σοβ. Ένωση, πολλές φορές μου δήλωσε ότι ελπίζει να τοποθετηθεί στη Μόσχα ώστε από κει να αποδείξει ότι ήταν σωστές οι γνώμες και οι πληροφορίες πως το αντάρτικο κίνημα καθοδηγείται από το Κρεμλίνο».

Ο κ. Σέππαρντ πρόσθεσε ότι ο κ. Πίκ, τις δηλώσεις αυτές τις έκανε επανειλημμένα και μέσα στη Λέσχη των αξιωματικών στη Θεσσαλονίκη.

Ο ίδιος υπερηφανεύεται γιατί, όπως λέει σαν Άγγλος πρόξενος στη Βαρκελώνη κατά την εποχή του εμφυλίου πολέμου, κατόρθωσε να διαλύσει σχεδόν την Διεθνή Ταξιαρχία.

Έχω ακόμη την πληροφορία, είπε ο Σέππαρντ, ότι ο κ. Πίκ μαζί με τον πρώην Άγγλο πρόξενο στη Φλώρινα κ. Χίλλ οργάνωσαν αποστολή πρακτόρων τους μέσα στη Γιουγκοσλαβία και την Αλβανία, με σκοπό τη δημιουργία ανατρεπτικών κινημάτων κατά των δημοκρατικών καθεστώτων των δύο χωρών.

Θ. ΔΟΓΑΝΗΣ