ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Χατζηκώστας Αλέξανδρος

αναδημοσίευση από: http://www.xatzikostas.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=270&Itemid=50

Ξεχωριστή σελίδα δράσης και ηρωισμού κατά τη διάρκεια της εθνικής αντίστασης έγραψαν και οι εκπαιδευτικοί του νομού Ημαθίας. Η κοινωνική – ταξική τους θέση , η άμεση επαφή με το λαό και τα προβλήματα του, η αυξημένη κοινωνική τους ευαισθησία καθώς και το ανεβασμένο μορφωτικό τους επίπεδο για τα δεδομένα της εποχής, συνέβαλαν στο να συμμετέχουν στο παλλαϊκό ξεσηκωμό του λαού μας, από τους πρώτους αλλά και από θέσεις ευθύνης.
Από τους πρωτοπόρους οργάνωσης της εθνικής αντίστασης στην Ημαθία ήταν οι:

Νίκος Αδαλόγλου (Νικηφόρος) έφεδρος αξιωματικός ήρωας του αλβανικού μετώπου που τιμήθηκε με το αριστείο ανδρείας από το Πολύδροσο Μικράς Ασίας. Ήταν διοικητής του ανεξάρτητου τάγματος (εφεδρικού) του ΕΛΑΣ στο κάμπο Ημαθίας.

Αηδονίδης Κώστας, από τα Παλατίτσια προπολεμικός κομμουνιστής, ακροναυπλιώτης, μετέπειτα γραμματέας της Π.Ε του ΑΚΕ
Γιάννης Φωτιάδης από το Άνω Ζερβοχώρι πρωτοπόρος του ΕΑΜ Ημαθίας ,διαφωτιστής του 16ου συντάγματος του ΕΛΑΣ
Θόδωρος Παπαπαναγιώτου (Αλέκος) ανώτερο στέλεχος του ΚΚΕ, μέλος της επιτροπής Μακεδονίας του ΕΑΜ
Θεοδόσης Αληχανίδης ,υπεύθυνος Εθνικής Αλληλεγγύης Βέροιας
Κώστας Κωστούλας ,διοικητής τάγματος του εφεδρικού ΕΛΑΣ
Νίκος Γιανναράκης ,έφεδρος αξιωματικός ΕΛΑΣίτης καπετάνιος στο λόχο διοίκησης του 16ου συντάγματος του ΕΛΑΣ
Γρηγόρης Θεοδωρίδης ,ήρωας του αλβανικού μετώπου , υπασπιστής του 16ουσυντάγματος του ΕΛΑΣ Κώστας Καρασαλίδης έφεδρος αξιωματικός ήρωας του αλβανικού μετώπου ,διοικητής λόχους του ΕΛΑΣ.
Ανέστης Ελευθεριάδης ,ΕΛΑΣίτης έπεσε μαχόμενος τους γερμανούς το 1944
Νίκος Μούγγρης , στέλεχος της ΕΠΟΝ Βαγγέλης Τάκης ,επιτελής του 16ου συντάγματος του ΕΛΑΣ Σωτήρης Μπαμπάτσης διοικητής του εφεδρικού ΕΛΑΣ της περιφέρειας Νάουσας Σταύρος Γιανννόπουλος ,διοικητής λόχου του ΕΛΑΣ
Αλέκος Χατζητάσιος , βετεράνος του δασκαλικού και λαϊκού κινήματος από τους πρωτοπόρους της αντίστασης
Νίκος Καραμάνης τοποθετήθηκε διοικητής του 2/16 συντάγματος μετά τον θάνατο του καπετάν Κολοκοτρώνη
Να σημειώσουμε ακόμη τους δάσκαλους : Κώστας Κώνστα , Σωτήρη Μπίσμπα (αδιόριστος), Αργύρη Οικονόμου, Νίκο Λαμπουρδή , Περικλή Γούναρη ,Σπύρο Ωρολογά Κώστα Κανέτα , Ηλία Υφαντή , Θωμά Γρατσάνο, Αντώνη Μπουζίνη , Κώστα Γιαννόπουλο, Ισαάκ Αδαμίδη Γιώργο Βαλαχά, Νίκο Σαμαρά, Κώστα Παυλίδη , Χρυσόστομο Τούμπουρα ,Μιλτιάδη Τριανταφυλλίδη ,Θωμά Γκιουλέκα Αλέκο Ζαχαριάδη , Δημήτρη Περισοράτη. Δασκάλες: Ευθυμία Κιάου – Γκιουλέκα , Ευρυδίκη Αγγέλου – Γιαννοπούλου, Ελισάβετ Ματρόνα, Ιφιγένεια Ψαλοπούλου, Βασιλικη Βασιλειάδου,Βασιλική Αποστολιδου ,Μαρία θεολογίδου, Ιωάννα Καρακώστα , Κλεοπάτρα Στρούβαλη (νηπιαγωγός)
Οι καθηγητές: Ζήσης Καραπέτσης ,Κώστας Χρόνης ,Θωμάς Κιάος , Γιάννης Χέλμης , Μανόλης Χρονάκης , Στρατής Βούλγαρης .
Είναι ανάγκη τα τοπικά συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών (π.χ ΕΛΜΕ και Σύλλογος Δασκάλων) να συνεχίσουν την έρευνα για το ζήτημα αυτό. Ταυτόχρονα στις «εθνικές επετείους» αντί των συχνά ανούσιων εορτών στα σχολεία, να διδάσκουν τον ηρωισμό των εκπαιδευτικών στην περίοδο της τριπλής φασιστικής κατοχής στη χώρα μας.