Έτος

Ιστορικά γεγονότα κατά 11 Σεπτεμβρίου

Πηγή

1922

Το στρατιωτικό κίνημα, που ξέσπασε μετά τη μικρασιατική καταστροφή (11-9-1922) είχε πρωτεργάτες τον Νικόλαο Πλαστήρα και τον Στυλιανό Γονατά. Στόχος του κινήματος ήταν η σύναψη ειρήνης με την Τουρκία, γεγονός που πέτυχε με την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης, και η αποκατάσταση του ομαλού πολιτικού
βίου. Η εκτέλεση όμως της απόφασης του έκτακτου Στρατοδικείου, που καταδίκασε σε θάνατο τους Δημήτριο Γούναρη, Νικόλαο Στράτο, Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη, που διατέλεσαν πρωθυπουργοί την περίοδο 1921-1922, τον Νικόλαο Θεοτόκη, πρώην Υπουργό των στρατιωτικών, τον Γεώργιο Μπαλτατζή, Υπουργό των Εξωτερικών, και τον τελευταίο αρχιστράτηγο του στρατεύματος της Μικράς Ασίας, Γεώργιο Χατζηανέστη, εκτός του ότι αφαίρεσε από την αντιβενιζελική παράταξη την ηγεσία της και επίλεκτα στελέχη, πρόσθεσε και μια νέα αιτία πολιτικού διχασμού. Επιπλέον ο εξαναγκασμός σε αναχώρηση του Γεωργίου Β’, που είχε διαδεχτεί τον
Κωνσταντίνο, μετά το θάνατό του (31-12-1922) κατέστησε αναπόφευκτη την κατάλυση της Συνταγματικής Μοναρχίας και προσέθεσε ένα νέο παράγοντα πολιτικής αστάθειας. (Γ. Δαφνής, Η Ελλάς μεταξύ δύο πολέμων, τόμ. Α’, Αθήνα, εκδ. Ίκαρος, 1974, σ. 9-20 και Γ.Ανδρικόπουλος, Η Δημοκρατία του Μεσοπολέμου 1922 - 1936, Αθήνα, εκδ. Φυτράκης, 1987, σ. 7–12.)

Γιώτα Μαρία

1943

[Επιχειρήσεις ΕΛΑΣ] Γερμανική μηχανοκίνητη φάλαγγα με 100 και πλέον αυτοκίνητα και τμήματα SS κινήθηκε από Λάρισα προς Τρίκαλα για να προλάβει αφοπλισμό ιταλικής φρουράς. Τμήματα Ι Μεραρχίας χτύπησαν τη φάλαγγα στις θέσεις γέφυρα Κουτσόχερο , Βρυκολάκια, Βούλα , Πετρόπορο και ύστερα από πολλές ώρες αποσύρθηκαν αφού έδωσαν καιρό να μετακινηθούν οι ιταλικές δυνάμεις και να μεταφερθεί το υλικό τους στις ορεινές περιοχές. Ιταλική φρουρά Χανίων Βόλου 300 ανδρών αρνήθηκε ν προσχωρήσει στον ΕΛΑΣ σύμφωνα με τους όρους ανακωχής και προσπάθησε να κινηθεί προς Βόλον. Χτυπήθηκε και διαλύθηκε. Όλο το υλικό έπεσε στα χέρια του ΕΛΑΣ Πηλίου. Ύστερα από επίθεση παραδόθηκε και μια πυροβολαρχία στον Άνω Βόλο.

Σαράφης Στέφανος

1943

Παράδοση της Ιταλικής φρουράς της Ρόδου στους Γερμανούς μετά πόσ κληρή σύγκρουση που κράτησε δύο μέρες , προτού οι 7.000 άνδρες της Sturmdivision Rhodos ανακτήσουν τον έλεγχο και συλλάβουν 4.000 Ιταλούς Αιχμαλώτους.

Μαζάουερ Μαρκ

1943

(Έως 13) Σύγκρουση δυνάμεων του ΕΛΑΣ με μονάδες των Ταγμάτων ασφαλείας στον Μελιγαλά.

Εμείς οι Έλληνες

1944

Αποχώρηση Γερμανών από την Καστοριά

Καλλιανιώτης Αθ.

1945

Συμβούλιο ΥΠΕΞ ΗΠΑ , ΜΒ & ΣΕ στο Λονδίνο έως 2/10. . Ο Μολότοφ διαμαρτυρήθηκε στο Βρετανό ΥΠΕΞ Έρνεστ Μπέβιν ότι: η Βρετανία δε θα έπρεπε να κατέχει το μονοπώλιο των θαλάσσιων επικοινωνιών στη Μεσόγειο[…]οι Αμερικανοί έβλεπαν τη ΣΕ και τους Ρώσους όπως ο Χίτλερ -"ως υποδεέστερη χώρα " και "υποδεέστερη φυλή" κι απαίτησε σχέσεις ισοτιμίας με τη ΜΒ και τις ΗΠΑ[...]

Σφήκας θανάσης

1947

Στις 11 Σεπτεμβρίου εγκρίνονταν από τη Βουλή ψήφισμα περί αμνηστίας, που η κυριότερη διάταξή του ήταν: "Όσοι εκ των στασιαστών αρχηγών οδηγών ή συστασιωτών παρουσιασθώσιν εντός μηνός από της δημοσιεύσεως του παρόντος αυτοβούλως εις την πλησιεστέραν δικαστικήν, στρατιωτικήν ή αστυνομικήν αρχήν ...και αφοπλισθώσιν εφ' όσον οπλοφορούν, αμνηστεύονται αυτοδικαίως δυνάμει του παρόντος... και απολύονται αμέσως υπό των εις ους παρεδόθησαν". [...] Η αμνηστία έπεσε στο κενό.Μόνο 1.1142 ένοπλοι, που δεν ανήκαν στις μάχιμες δυνάμεις των ανταρτών, παρουσιάστηκαν.

Γρηγοριάδης Σόλων

1947

3η Ολομέλεια του ΚΚΕ (11,12) στη Γιουγκοσλαβία . Συστηματοποιήθηκαν τα σχέδια που είχε το κόμμα υιοθετήσει τους προηγούμενους μήνες .Εκεί , διαπιστώθηκε ότι είχαν ωριμάσει οι συνθήκες για τη δημιουργία ελεύθερης δημοκρατικής περιοχής

Νικολακόπουλος Ηλίας

1947

(Έως 12/9/1947) Έγκριση του σχεδίου " Λίμνες" στην 3η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ. Πρόβλεψη δημιουργίας τακτικού στρατού και κατάληψη της Θεσσαλονίκης.

Εμείς οι Έλληνες

1949

Ο Υπ Αμυνας Παναγιώτης Κανελόπουλος προειδοποίησε την Αλβανία ότι η επανάληψη παροχής βοήθειας προς το ΔΣΕ θα προκαλούσε την ελληνική στρατιωτική επέμβαση , προκειμένου να καταστραφούν οι αντάρτικες βάσεις.

Κόντης-Σφέτας