Έτος

Μήνας

Ημ/νία

Ιστορικα γεγονότα 6ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Σγγραφέας

1885

9

6

Ενωση Ανατολικής Ρουμυλίας με Βουλγαρία: Επειτα από πετυχημένη επανάσταση εκδιώκεται ο ηγεμόνας της Ανατολικής Ρουμυλίας Γαβριήλ Κρέστοβιτς και κηρύσσεται η ένωση της χώρας με την Βουλγαρία με ηγέτη τον εκλεγέντα Πρώσσο αξιωματικό πρίγκηπα Αλέξανδρο Βάττεμπεργκ. Το νέο Βουλγαρικό κράτος διπλασάζει τα εδάφη του και συνορεύει πλέον με την Τουρκοκρατούμενη Μακεδονία. Παρά τις αντιδράσεις Ελλάδας και Σερβίας η ένωση των δύο Βουλγαριών σε ενιαίο πριγκηπάτο, εγκρίνεται από τις μεγάλες δυνάμεις και επικυρώνεται από το συνέδριο της Κων/λεως.

www.bulgarmak.org

1885

9

6

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1885 η Ανατολική Ρωμυλία, αφού έδιωξε τον διοικητή της Πύλης Γαβριήλ πασά Κρέστοβιτς από την πρωτεύουσά της Φιλιππούπολη κήρυξε την ένωσή της με τη Βουλγαρία υπό τον ηγεμόνα Μπάττενμπεργκ. Η ισορροπία των Βαλκανίων ανατρεπόταν σε βάρος των Ελλήνων και των Σέρβων και το μέλλον της Μακεδονίας κινδύνευε να κριθεί υπέρ των Βουλγάρων. Ούτε όμως ο σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ , ούτε οι Μεγάλες Δυνάμεις είχαν την πρόθεση να αντιδράσουν στην ανατροπή αυτή των όρων του Συνεδρίου του Βερολίνου. Άλλωστε η Μεγάλη Βρετανία, της οποίας έργο ήταν το Συνέδριο, με φιλική τη Βουλγαρία, δεν ανησυχούσε πλέον για ρωσική επικράτηση στην Κωνσταντινούπολη.

Γαρδίκα-Αλεξανδροπούλου Κατερίνα

1943

9

6

[Επιχειρήσεις ΕΛΑΣ] Δύναμη 500 Γερμανών με άρματα κινήθηκε προς Βαλτόλακκο , Μερσίνα , Γρεβενά. Ύστερα από συμπλοκή με ελαφρά τμήματα ΙΧ Μεραρχίας μπήκε στα Γρεβενά και στις 8 Σεπτέμβρη κινήθηκε νοτιότερα. Με ισχυρές αντεπιθέσεις των τμημάτων της Μεραρχίας αναγκάστηκε να συμπτυχθεί στα Γρεβενά και στις 9 Σεπτέμβρη να αποσυρθεί στις βάσεις του. Απώλειες σοβαρές και αρκετό υλικό εγκαταλείφθηκε.

Σαράφης Στέφανος

1944

9

6

Δόθηκε (από 3 Σεπτεμβρίου για 6) η Κωδική λέξη "Συντρίψτε τους" [έναρξη της "Κιβωτού του Νώε"] και οι επιχειρήσεις της ΣΣΑ , ΤΥΚ , ΟΕ , ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ ακολούθησαν τις γραμμές που είχαν χαραχθεί τον Αύγουστο και πολύ μικρή καθοδήγηση έγινε από εκτός της Ελλάδος.

Χάμμοντ Νίκολας

1944

9

6

Επίθεση ΕΛΑΣ σε Άρδασσα

Καλλιανιώτης Αθ.

1944

9

6

Ο Παπανδρέου (πρωθυπουργός) συναντήθηκε με τον Γκαβρίλοβιτς (υφ ΥΠΕΞ εξόριστης γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης) και παρατήρησε ότι δεν ήταν δυνατή η συνεργασία με τους Βουλγάρους και επέμενε για συντονισμό της δράσης των ελληνογιουγκοσλαβικών δυνάμεων.

Μπάεφ Ιορτάν

1945

9

6

Η Ελληνική Εθνική φρουρά ανέφερε ότι στο μεθοριακό φυλάκιο του χωριού Νίκης είχαν ριχτεί εναντίον της πυροβολισμοί από γιουγκοσλαβικά συνοριακά αποσπάσματα.

Μιχαηλίδης Ιάκωβος

1946

9

6

Ελληνικό στρατιωτικό αεροπλάνο κατερρίφθη από τη γιουγκοσλαβική αεράμυνα στην περιοχή της Γευγελής.

Μιχαηλίδης Ιάκωβος

1946

9

6

Συνέδριο Ειρήνης στο Παρίσι , ο εκπρόσωπος της ΕΣΣΔ επιτέθηκε εναντίον της Ελλάδας κατηγορώντας την για απαράδεκτες διεκδικήσεις εις βάρος βουλγαρικών εδαφών. Απαίτησε παράλληλα την επαναφορά στο εδαφικό καθεστώς της Συνθ του Βουκουρεστίου του 1913 , που θα είχε ως αποτέλεσμα την παραχώρηση της Δυτικής Θράκης στη Βουλγαρία.

Μιχαηλίδης Ιάκωβος

1946

9

6

Συνέδριο Ειρήνης στο Παρίσι , ο εκπρόσωπος της Γιουγκοσλαβίας Μοσέ Πιγιάντε υποστήριξε ότι "η Μακεδονία του Αιγαίου διέρχεται την τραγικωτέραν περίοδον της ιστορίας της υπό κτηνώδη βίαν". Ζήτησε την άμεση συνδρομή των Μεγάλων Δυνάμεων , προκειμένου να τερματιστεί το καθεστώς αυτό και να μπορέσει έτσι ο " καταδυναστευόμενος μακεδονικός λαός να απαλλαγεί από τον ελληνικό ζυγόν και να σχηματίσει κράτος εντός της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας"

Μιχαηλίδης Ιάκωβος