«Θύμισες» του εμφύλιου στις 21-22 Αυγούστου στο Νεστόριο


Στον “Χάρο της Κοτύλης” (έναν εντυπωσιακό απότομο βράχο ύψους 130 μέτρων), έγιναν φονικές μάχες στην περίοδο του Εμφυλίου।

Θεσσαλονίκη enet.gr, 14:09 Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

αναδημοσίευση από: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=193830

Στο αντάρτικο νοσοκομείο που λειτούργησε στον Γράμμο το 1948 και στον αρχίατρο του Δημοκρατικού Στρατού (ΔΣΕ) Νώντα Σακελλαρίου είναι αφιερωμένη η ετήσια θεματική συνάντηση για τον εμφύλιο πόλεμο, που οργανώνει η Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ) 1940-1974, το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Αυγούστου, στο Νεστόριο της Καστοριάς.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΔΙΑ με απόφαση του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ και εισήγηση του αρχίατρου Σακελλαρίου το αντάρτικο νοσοκομείο μετατράπηκε σε μια μεγάλη νοσοκομειακή μονάδα με 1.500 κρεβάτια, χειρουργεία, κλίβανους αποστείρωσης, ηλεκτρικό ρεύμα, βοηθητικούς χώρους, υπαίθριο θέατρο με ξύλινες κερκίδες, γιατρούς και προσωπικό, με μονάδα παραγωγής φυσιολογικού ορού και εργαστήριο αποστείρωσης γάζας. Υπήρχαν ακόμη και ειδικοί θάλαμοι νοσηλείας για βαριά τραυματισμένους, τυφλούς και κωφάλαλους.

Μόνο κατά τις επιχειρήσεις του ‘48, που ήταν ιδιαίτερα φονικές, στα βιβλία του νοσοκομείου του Γράμμου καταχωρήθηκαν πάνω από 5.000 εισαγωγές. Στην αιχμή της λειτουργίας του έφτασε να περιθάλπει έως και 1.200 τραυματίες.

Στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου θα γίνει εκδήλωση στην αίθουσα της βιβλιοθήκης του Πολιτιστικού Κέντρου του δήμου Νεστορίου και το πρωί της Κυριακής το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στον χώρο που λειτουργούσε το αντάρτικο νοσοκομείο.